Hlavní obsah

Koupelna s osobitým nábytkem

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Kromě vany, umyvadla či sprchového koutu řešíme v koupelně i úložné prostory. Doby, kdy jsme si museli vystačit s pár unifikovanými poličkami a skříňkami, jsou naštěstí pryč. V moderních bytech s prostornějšími koupelnami nehrají hlavní roli při vybavování již aspekty úsporné, ale i marnivější estetické.

Článek

Jestliže se koupelna odlišuje svým stylem od celkové koncepce bytu, pak je nutné její vzhled trochu změnit a přiblížit současnému trendu. Podle něho se má koupelna podobat ostatním místnostem a vypadat zabydleně. Současnému interiéru, a tedy i koupelně udávají tón studené materiály, jako je sklo, kov či kámen, a zkombinují-li se šikovně se dřevem, bude výsledek nad očekávání dobrý. Navíc široký výběr koupelnového nábytku sám o sobě vybízí k renovaci a vybavování koupelen novými prvky.

Přírodní pojetí v kurzu

Kombinacemi těchto materiálů získáme zajímavou a stylově čistou kompozici. V koupelnovém nábytku hrají prim jednobarevné lakované povrchy, oblíbená je bílá i pastelové odstíny, zájem je také o police v přírodním provedení, např. světlý javor nebo bělený dub. Z masívu se nevyrábí jen nábytek, ale i různé koupelnové doplňky či podlahy.

K tomuto účelu se používají exotické dřeviny, kterým vlhké koupelnové prostředí nevadí, nebo dřevo povrchově chráněné speciálními přípravky odpuzujícími vodu. Kovové a skleněné prvky se používají spíš jako doplněk a dodávají koupelně na lehkosti a atraktivním vzhledu.

Geometrické tvary skříněk kopíruje i umyvadlo. Foto archív firem Ideal Standard, Il Bagno, Keramag, Sapho a Villeroy Boch

Tvary a odstíny napovědí

Podle toho, jak je koupelna prostorná, zvolíme skříňky jednoduchých nebo mohutnějších linií či ostrých geometrických tvarů. Koupelnový nábytek je kvůli jednoduššímu úklidu koncipován spíš k zavěšení na stěnu nebo je vybavený subtilními nožkami.

Moderní jsou zásuvky začleněné s důvtipem a šarmem do kontejnerů či skříněk apod. Oblíbené jsou přírodní odstíny vytvářející útulnou atmosféru. Skříňky lze nahradit otevřenými regály doplněnými ručně pletenými koši z rostlinných materiálů.

V koupelně se uplatňuje kromě kovu a skla i plast či ratan, dobře snášející vlhkost. Milovníci nevšedního pojetí koupelny mohou vybírat mezi extravagantními doplňky, obklady i osvětlením.

Mozaikový obklad oživuje červená skříňka. Foto archív firem Ideal Standard, Il Bagno, Keramag, Sapho a Villeroy Boch

Rozhoduje vkus a cena

Díky obrovské nabídce koupelnového nábytku je jeho výběr otázkou vkusu, ale také finančních a prostorových možností. I zde platí, že cena je přímo úměrná velikosti a kvalitě výrobku. Z materiálů je dražší hliník a masív, při jehož výrobě se používají tvrdá dýhovaná dřeva tropického původu.

Své místo v koupelnách si udržely plastové skříňky. Jejich výhodou jsou rozličné tvary a barevnost, ale na druhé straně jsou ve srovnání s jinými materiály dražší. Standardní koupelnový nábytek se vyrábí z MDF desek a dvířka z ohýbané vícevrstvé překližky. Jednotlivé díly se impregnují proti vlhkosti a ošetřují vytvrzeným lakem zepředu i z boku.

Pozor na levnější koupelnové kusy! Jejich korpusy jsou vyrobené z desek přetažených nažehlovací fólií a v koupelně jsou ohroženy vzlínáním vlhkosti.

Přehledné členění

Vzhled i té nejpůvabnější koupelny pokazí rozházené věci, proto potřebujeme i tady úložné prostory. Místo pro ukládání nezbytností vyřeší spodní skříňky pod umyvadlo nahrazující polosloupy nebo dnes již překonané sloupy.

S přihlédnutím k velikosti prostoru volíme skříňku širokou 65-90 cm s vhodným umyvadlem. Zaoblené a jednoduché tvary navíc zaručí v malé koupelně bezpečnost. Úložné prostory přehledně rozdělíme do samostatných částí, např. na kosmetiku, toaletní potřeby, čisticí prostředky, holicí strojky, fény.

Pozornost věnují výrobci i malým detailům jako je např. kování skříněk. Foto archív firem Ideal Standard, Il Bagno, Keramag, Sapho a Villeroy Boch

Při výběru skříněk a poliček zvážíme možnosti funkčního členění včetně umístění k umyvadlu či vaně. V koupelně využijeme také uzavřené skříňky a koše na špinavé prádlo. Skříňky i police bývají většinou mělké a mnoho místa nezaberou, protože koupelnový nábytek má skladebný i mobilní charakter a vyplní jakýkoli volný prostor.

Koupelnu lze vybavit i nábytkem na míru, výhodný je také vestavěný nábytek, například pod umyvadlo. Sympatické je, že si můžeme vytvořit podle finančních i prostorových možností vlastní kompozici včetně osvětlení. Proto nedělejme z koupelny skladiště, ale vytvořme si z ní intimní prostor s nadčasovým designem určený k relaxaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám