Hlavní obsah

Lůžko musí dýchat

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi hlavní příčiny špatného spánku patří stres, velká tělesná zátěž, nemoc ale i nevyhovující postel. Dobré lůžko by mělo poskytnout co nejlepší odpočinek pohybovému aparátu, být snadno udržovatelné a dobře vypadat. Při výběru se vyplatí dodržovat několik zásad.

Článek

První, čeho si budeme na posteli všímat, je její velikost. Ideální lůžko pro jednu osobu by mělo být široké 90-100 cm a mělo by být o 20-30 cm delší než jeho majitel. Také výška lehací plochy se má pohybovat kolem 45 cm nad zemí. Starším a špatně se pohybujícím lidem se bude lépe vstávat z postele vysoké až 60 cm.

Rámy postelí se vyrábějí z nejrůznějších materiálů, nejběžnější jsou dřevěné, ratanové nebo kovové, samonosné nebo mohou být ukryty pod čalouněním. Ať už je konstrukce lůžka vyrobena z jakéhokoli materiálu, měla by být dostatečně pevná a nehlučná.

Kvalitní lůžko je vzdušné

Kvalitní lůžko poskytuje vzdušnost, čistitelnost a termoregulaci. Dávno už odzvonilo souvislým deskám z překližky nebo voštiny. Odborníci toto řešení z hygienických důvodů zavrhují. Taková postel nedýchá, což vede k nadměrnému pocení. Ze stejného důvodu není vhodné ani spaní na matracích položených přímo na zemi.

U postelí staršího data řešily tento problém drátěnky, jejichž nevýhodou byla minimální pružnost. Z hlediska vzdušnosti představují nejvhodnější řešení lamelové rošty. Vyrábějí se v mnoha provedeních od pevných až po polohovatelné. Kvalitní postel nestojí pouze na roštu, ale i na vhodné matraci.

Minimalistická postel s efektně zvlněným dřevěným okrajem. Foto archív firem Abitaire, Atmosphere, Ikea, Reflex, Stella a JMP

Zvolíme-li matraci z neprodyšného materiálu, např. z latexu, měla by být opatřena kanálky k odvádění vlhkosti. Lamelové rošty se do postelí nedávají jen kvůli vzdušnosti. Vhodně vybraný rošt s matrací udržují páteř také v přirozené (fyziologické) poloze.

Pokud tomu tak není, nezregenerují se meziobratlové ploténky a neodpočinou si ani zádové svaly. Výsledkem jsou pak bolesti zad. Rošt s matrací by měl vytvářet dostatečně pružné lůžko. Když jsou matrace měkké, páteř se prověšuje, a příliš tvrdé páteř přetěžují. A neuspokojí nás ani moc pružná matrace.

Rošt - důležitá součást lože

Při výběru nové postele zjistíme, že je k dostání nepřeberné množství matrací i roštů, z čehož nám vychází mnoho kombinací. Prkenný rošt je vhodný jako podklad pro ortopedické rošty a matrace, pro pružinové a jednoduché PUR matrace.

Bočnice postele musí mít z vnitřní strany lišty, na které rošt položíme. Dřevěné rošty jsou univerzální a lze je použít pod všechny typy matrací. Pevný rošt se skládá z rámu, k němuž jsou v pevných kapsách vloženy lamely. Sám pruží pouze pružností lamel, měl by být proto doplněn pružnou matrací (pružinovou, případně takovou, která obsahuje pružný rošt).

Výběr lůžkovin závisí na vašem vkusu i možnostech. Foto archív firem Abitaire, Atmosphere, Ikea, Reflex, Stella a JMP

Pružný rošt má lamely uchyceny v pružných blocích. Pružné rošty jsou k dostání v mnoha variantách, liší se počtem, tuhostí a zakřivením lamel. Měly by mít takovou konstrukci, aby pružnost roštu byla stejná v celé jeho šíři. Některé rošty mohou mít tuhost nastavitelnou v místech velkého zatížení podle potřeby. Nejnovější typy lehacích ploch navíc dokonale pružně reagují na polohu těla pružným příčným, ale i bodovým podepíráním.

Zde platí zásada: čím více lamel, tím lépe. Na pružný rošt nejsou vhodné pružinové matrace a pochopitelně ani matrace se zabudovaným roštem. Polohovací rošt může být pevný i pružný. Dá se výškově nastavit ručně nebo automaticky elektromotorem pomocí ovládání. Druhá verze je dražší, ale komfortní.

Nastavitelné rošty se vyrábějí v několika provedeních, zvedají se buď jen v oblasti hlavy, nebo v oblasti hlavy, zad a nohou, ty nejluxusnější se mohou ohýbat i pod koleny. V oblasti hlavy pak bývají doplněny ještě nastavitelným podhlavníkem. Ať už si vybereme jakoukoli variantu, polohování si nejdříve vyzkoušíme. Polohovací rošt doplníme takovou matrací, která se přizpůsobí změnám nastavení.

Například vysoká pružinová matrace to neumí a drahý rošt by nebyl využitý.

Pestrá nabídka matrací

Podle materiálu, z něhož je vyrobeno jádro matrace, rozlišujeme tři základní typy. Pružinové matrace (klasické matrace s péry) představují klasické řešení lehací plochy a zahrnují několik typů. Cenově výhodná je matrace s pružinovou kostrou, elastičtější i dražší jsou matrace s taškovými pružinami. Pružinové matrace nejsou vhodné k polohování.

Kvalitní řešení představují měkké, elastické a tvarově stálé latexové matrace. Latexové jádro je děrované podle velikosti a počtu otvorů a dělí se na zóny s větší či menší tuhostí.

Řešení dvojlůžka tak aby vyhovovalo oběma parnerům,  je někdy poněkud složitý oříšek. Foto magnoliahotels.com

Další kategorií jsou polyuretanové matrace (molitan, europur, durén a další. Zahrnují několik typů většinou sendvičových matrací, které uspokojí požadavky na jednoduché a přitom dostatečné řešení lehací plochy. Polyuretanová pěna může mít různou hustotu, vnitřní tvarování, prodyšnost. Pro výměnu vzduchu by měla být opatřena průduchy. Tyto matrace se doplňují pružným roštem. Jsou vhodné pro děti a lze je dobře polohovat.

Novou generaci v konstrukci lamelových lůžek představují ortopedické rošty a aktivní zónové matrace, vyznačující se výbornou elasticitou a hygienou lůžka. Kromě uvedených typů matrací existují i matrace s jádrem z přírodních materiálů, z kombinací výše uvedených materiálů, vodní matrace nebo matrace plněné vzduchem, které nejsou tak běžné.

Tipy pro výběr

Matraci vybíráme i v závislosti na hmotnosti. Odstupňovány jsou do 60, 80, 110 a nad 110 kg. 

U manželských postelí platí pravidlo: pro jednu osobu jeden lamelový rošt i matraci. Pružné lůžko zcela ztratí svůj smysl, pokud se přizpůsobuje dvěma osobám najednou. Samostatné rošty a matrace mají výhodu, že pokud zvolíme stejný rozměr, může si každý z manželů dopřát kombinaci, která mu vyhovuje. 

 Povrch matrace by měl být měkký se zpevněnými okraji, abychom neklouzali dolů. Celá matrace by měla být uložena ve snímatelném, pracím obalu. Alternativou k obalu je speciální podložka pod prostěradlo.

Pro alergiky vybíráme antialergickou matraci i obal. Na trhu je velký výběr matrací a roštů v různých cenových relacích, a tak nezbývá, než porovnat cenu i kvalitu výrobků v několika obchodech a vybrat si takový, který nám bude vyhovovat po stránce estetické i finanční.

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si kvalitní spaní

Jestliže se chceme opravdu dobře vyspat, nestačí jen dobré lůžko a matrace. Celá ložnice musí být přizpůsobena tomu, abychom si dobře odpočinuli. Faktorů,...

Výběr článků

Načítám