Hlavní obsah

V obýváku se fantazii meze nekladou

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obývacím pokoji strávíme asi nejvíc času. Odpočíváme tu, přijímáme přátele, častokrát plní i funkci jídelny a pracovny. Právě proto je nezbytné účelné a praktické zařízení takového prostoru. Neměli bychom ho zbytečně přeplnit nábytkem, ale přílišná strohost zase působí chladně.

Článek

Jde o to najít tu správnou míru. Neformálnímu pojetí menších obývacích pokojů odpovídá i zařízení, které kromě společenské a odpočinkové činnosti umožňuje vykonávat některé zájmové aktivity.

Vycházíme z dispozice

Na výběr a uspořádání nábytku má zásadní vliv velikost a půdorys místnosti. Také světlost, uspořádání oken a dveří. Ale nejen dispoziční řešení ovlivňuje výběr nábytku. Podstatný je také provoz domácnosti a individuální nároky.

V prostorných místnostech, kde je dostatek místa, umisťujeme jak sedací nábytek, tak i úložný a případně i jídelní. K pocitovému a prostorovému oddělení jednotlivých zón používáme samotné členění místnosti, nábytkové skříňky, lehké paravány nebo posuvné japonské stěny. Vzniknou tak stále se proměňující atraktivní zákoutí.

 Prostorově nedostatečné pokoje ve starší panelové zástavbě velký prostor ke kreativitě nenabízejí. Pokoje proto zařizujeme prakticky a účelně. Nejpřijatelnější jsou subtilní víceúčelové nábytkové prvky.

Výrazná kombinace barev je v tomto případě téměř provokativní. Foto Blomus/Desalto

Nábytkové sestavy

Od obývacího pokoje očekáváme, že bude plnit relaxační funkci. Proto jsou nábytkové sestavy současnosti lehké a vzdušné. Nábytek je jednoduchý, snadno přemístitelný a přestavitelný. Sestává z drobnějších prvků (skříněk a regálů), které nestavíme do kompaktních bloků, ale dynamicky členíme a záměrně rozbíjíme jednolitou nudnou plochu.

Takto můžeme do pokoje umístit i poměrně velký počet skříněk, aniž by pokoj působil přeplněně. Na vytvoření útulného dojmu doplňujeme sestavy drobnými solitéry, jako je např. prosklená vitrína, CD stojan, stojan na květiny, odkládací stolek a poličky. Vše by ale mělo být sladěno a i případné záměrné kontrasty volíme s vkusem.

Barevné kombinace

Při volbě barevného uspořádání přihlížíme k mnoha faktorům. Jedním z nich je orientace na světovou stranu a s tím spojený přístup k přirozenému světlu. Zohledňujeme také vztah k ostatním místnostem a návaznost na ně.

Emocionální působení barev pociťujeme každý trošku jinak, a proto při jejich výběru a zvlášť kombinování přistupujeme velmi citlivě.

Elegantní šedá si nachází cestu do moderních interiérů, podle průzkumů ale patří k nejméně oblíbeným barvám. Foto Blomus/Arketipo

Z hlediska určení preferujeme v obývacím pokoji převážně teplé tóny žluté, oranžové a všechny odstíny hnědé. Můžeme si dovolit i výrazný akcent červené v jednom nebo dvou bodech. Tyto barvy přirozeně podporují aktivitu, a protože v obýváku chceme především relaxovat, umírňujeme je neutrálními chladnějšími odstíny.

Barevnost stěn podléhá módnímu trendu a v porovnání s poměrně drahým nábytkem ji můžeme častěji obměňovat. Stále klasická je bílá, tou v zásadě nikdy nic nezkazíme. Není tomu tak dlouho, co jsme si stěny barvili sytými tóny oranžové, bordó nebo dokonce námořnické modré. Nyní vedou spíš pastelové tóny vanilkově žluté, okrové nebo meruňkové.

Uspořádání pokoje

Volba a složení obývákové sestavy je závislá na tom, jaké funkce a jaký provoz chceme v pokoji mít. Neopominutelnou součástí je odpočinková zóna, která zároveň plní funkci společenskou. Jde o klasickou sedací soupravu. Podle velikosti pokoje volíme i úměrně veliké sezení. V příliš malém pokoji by nepřiměřeně vypadala robustní sedačka, kterou bez problémů postavíme do pokoje, který má víc než 30 m2.

Světlé zařízení dodává prostoru na vzdušnosti. Foto archÍv firem Amber interier, Abitare, Hülsta, Ikea, Maron

Prostornější pokoje umožňují zřízení jídelní zóny. Na prostor je nejnáročnější kruhové sezení, které je ale velice estetické a působí pohodovým rodinným dojmem. Úspornější je čtvercový nebo obdélníkový stůl, který můžeme přistavit ke zdi. Stoly se doporučuje pořizovat rozkládací. Když se sejde větší společnost, nemáme problémy s tím, kam hosty usadíme.

Čas od času je třeba do pokoje umístit i pracovní stůl. Jestliže se v bytě potýkáme s nedostatkem prostoru, je pracovní zóna v obýváku optimální alternativa. Vybíráme tak, aby pracovní koutek co nejméně narušoval celkové ladění pokoje a byl materiálově a stylově dokonale sladěný s ostatním nábytkem. Šikovné jsou skryté pracovní stoly.

Dostatečné osvětlení

Volba vhodného způsobu osvětlení závisí na činnostech, které budeme v obýváku provozovat. Vycházíme-li ale z běžné víceúčelovosti, neměli bychom se omezit jen na stropní středové hlavní svítidlo. Máme-li v pokoji jídelní stůl, měla by být lampa také nad jeho středem.

Dalším neopominutelným bodem je čtecí lampa v blízkosti sedací soupravy a také náladová malá lampička. Ta slouží buď jako doplňkové osvětlení při sledování televize nebo jako příjemné jemné osvětlení k večernímu posezení.

Světel by v pokoji mělo být opravdu víc tak, abychom pro každou činnost měli kvalitní zdroj bez omezení a zbytečného stínění.

Reklama

Výběr článků

Načítám