Hlavní obsah

Mějte sluneční paprsky pod kontrolou

Právo, Novinky, Jana Špatzová, rai

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, ale na druhou stranu, příliš dobrého také škodí. V létě, obzvláště v parných dnech, je slunečních paprsků přece jen víc, než bychom si přáli, a nutně potřebujeme vlídný stín.

Článek

Nejspolehlivější ochranou domu před přehříváním je zastínění oken nebo ještě lépe celé osluněné fasády. Sluneční světlo tak v minimální míře dopadá na vnější plochu domu a nepřehřívá jej. Uvnitř pak zůstane přijatelné klima.

Zařízení, která se na stínění používají, mají různé formy a rozličné funkce. Mohou také kromě zastínění bránit zvídavým pohledům zvenčí, ochrání před nadměrným hlukem a ovlivní celkový vzhled domu.

Okenice

Klasické okenice, tak jak je známe z chat a chalup, jsou původním, nejstarším řešením problému stínění. Jednoduchý systém byl sice částečně inovován, princip ale zůstává zachován. Okenice dokážou tepelně izolovat nejen v létě, ale i v zimě. Navíc účinně zamezí pronikání hluku a více či méně odolávají útokům zlodějů.

Okenice mají prakticky jen dvě polohy: otevřeno a zavřeno. Bývají pevné nebo podle jižního vzoru, s pohyblivou výplní, kde jsou výkyvné lamely, které regulují přístup světla. Okenice jsou vlastně vývojovým článkem rolet a žaluzií.

Žaluzie

Hojně využívaný je systém horizontálně položených lamel, kterými můžeme podobně jako v interiéru posunovat nahoru a dolů. Tyto žaluzie jsou většinou hliníkové nebo plastové, exkluzívní jsou dřevěné. Z architektonického hlediska jsou žaluzie vítaným prvkem. Díky svojí dynamičnosti vytvářejí na fasádě stále nové variace.

Zavřené, pootevřené nebo zcela otevřené lamely odrážejí světlo v různých úhlech a vytvářejí různou náladu. Paprsky slunečního světla, které se od lamel odrážejí, můžeme díky náklonu libovolně směrovat vně domu nebo do interiéru. Ovládat žaluzie můžeme pomocí kliky, tkalounu nebo elektromotorem.

Předokenní rolety

Předokenní rolety nám umožní pohodlně zcela nebo jen zčásti zatemňovat okno. Vyrábějí se z lehkých kovů, dřeva nebo z plastu. Navíjejí se pomocí mechanismu do kazety, která je buďto skrytá pod omítkou, nebo viditelná v horní části okna. Ovládají se několika způsoby, buď jednoduše mechanicky klikou, či páskou, nebo elektromotorem. Ovládání elektromotoru je tlačítkem nebo komfortněji dálkovým ovladačem.

Zastínění nechte udělat vašim oknům namíru. Foto archiv firem Maron, Petroš interiér, Starlux

Předokenní rolety můžeme na okna namontovat i dodatečně, ale pro větší bezpečnost je výhodnější, jsou-li pevnou součástí fasády. Lamely rolety můžeme mít při stažení na sebe pevně doléhající, v tom případě je zatemnění v místnosti dokonalé. Je ale možné také nechat mezi nimi štěrbiny. Potom dovnitř proniká nejen částečně světlo, ale i také čerstvý vzduch.

Markýzy

Nejčastěji je vídáme na terasách a zahradách rodinných domů, ale stíní také balkóny a lodžie. Volit můžeme mezi pevnou a pohyblivou konstrukcí, vyrobenými z lehkých hliníkových slitin. Manipulace s markýzou je jednoduchá, buď je mechanická, nebo poháněná elektromotorem.

Zastínění umožňuje také příjemné posezení. Foto archiv firem Maron, Petroš interiér, Starlux

Potah je textilní s antistatickou, protiplísňovou a nepromokavou povrchovou úpravou. Barevné textilie výrazně oživí fasádu, záruka na ně bývá až 10 let.

Slunolamy

Další účinnou ochranou před sluncem jsou slunolamy. Konstrukce, která je představena před fasádou domu, zabraňuje nežádoucímu přehřátí obvodového zdiva. Je to sice způsob nejúčinnější, ale také nejdražší. Jako klasický slunolam slouží např. pavláčka stíněná přesahem.

Přičemž důležitou roli hraje výška a hloubka takového přesahu. Často se používají i konstrukce z lamel, které jsou postaveny před fasádu. Lamely jsou nastavitelné podobně jako žaluzie.

Zeleň

Tradičním jednoduchým a nesmírně efektním stíněním je zeleň. Pergoly a konstrukce porostlé vegetací nebo domy přímo obrostlé břečťanem působí dekorativně a během sezóny několikrát promění vzhled. Romantické stínění má jednu ohromnou výhodu - stín, který vytvářejí rostliny, je příjemně chladivý a poskytuje optimálně vlhký vzduch.

Roleta Zebra kombinuje vlastnosti klasické rolety a praktických žaluzií. Foto Maron

Stínit se dá samozřejmě i zevnitř místnosti, ovšem je třeba zmínit to, že tento způsob není ani zdaleka tak účinný jako odstínění slunečních paprsků zvenku. Způsobů je celá řada - od závěsů, přes žaluzie či japonské posuvné stěny.

Reklama

Výběr článků

Načítám