Hlavní obsah

Užijte si sprchu s relaxací

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sprchový kout se stal běžným vybavením koupelny, častokrát mu dáváme přednost před vanou. O to víc potřebujeme, aby byl funkční, praktický a sladěný s ostatním zařízením koupelny.

Článek

Volba typu je individuální a měla by vycházet z našich potřeb a z daného prostoru. V úvahu bereme možnost umístění, velikost sprchovacího prostoru či otvírání sprchových dveří. Sprchové kouty se liší materiálovým i tvarovým vybavením.

K nejjednodušším a finančně méně náročným patří klasický sprchový kout s ruční nebo hlavovou sprchou. Minimální prostor pro vybudování sprchového koutu je 75x75 až 90x90 cm, pro luxusnější nebo multifunkční typy i větší. Do malých koupelen se hodí sprchové kouty rohové se čtvrtkruhovým půdorysem, ale používají se také vaničky čtyřúhelníkové nebo pětiúhelníkové.

Vaničky mohou být různých tvarů. Foto VilleroyBoch

Do většího prostoru pak půlkruhové, které jednou stranou přiléhají ke stěně, nebo kruhové a oválné určené do volného prostoru. Kromě prostoru by měla být dalším kritériem estetika, technologie výroby, účelnost a ochrana zdraví.

Široký výběr vaniček

Většina sprchových koutů je vybavena vaničkou. Sortiment se různí v materiálu, velikosti, tvaru i hloubce. Při výběru vaničky dáme přednost kvalitnímu materiálu, dbáme také na způsob instalace. Nejčastěji používáme vaničky akrylátové v klasickém provedení v tloušťce 3,2 mm, dále vaničky smaltované z ocelového plechu, určené pro obezdění. Novou generaci představují samonosné vaničky, které mají vysokou tuhost (jsou vyplněné polyuretanovou pěnou).

V luxusnějších interiérech najdeme vaničky z umělého kamene, ale také z mramoru či pískovce. Povrch vaniček bývá opatřen speciální adhezní úpravou, která odpuzuje vodu a snižuje tvorbu vodního kamene. Moderní vaničky se vyrábějí v protismykové úpravě a bývají vybaveny izolací proti hluku.

Díky zástěně se ve sprchový kout změní i běžná vana. Foto VilleroyBoch

Systémy pod omítku

V luxusních nadčasových koupelnách využijeme plochou vaničku nebo zvolíme prostor bez vaničky, který vydláždíme vhodnou dlažbou se spádem k odtokové výpusti. Dokonalé odtékání vody zajišťují kvalitní sifony s minimální velikostí odtoku 7-9 cm.

Velkým hitem současné moderní koupelny jsou kromě vaničky instalované ve stejné výšce s podlahou také bezrámové sprchové dveře. Provedení působí v interiéru koupelny čistě a nenásilně.

Vzhled umocníme použitím podomítkového systému, jehož prvky jako termostatická baterie, masážní sprška, hlavová sprcha či ovládací prvky se instalují pod obklad, ven vyčnívá pouze funkční část. Systém se instaluje při rekonstrukci nebo stavbě nového sprchového koutu. Proto lze kout vybavit zařízením, které nám vyhovuje nejvíce, a zároveň umístit jednotlivé trysky podle vlastních potřeb.

Stěny ze skla či plastu

Stěny sprchového koutu tvoří zástěny z čirého nebo matového bezpečnostního tvrzeného skla s povrchovou úpravou proti usazování nečistot a vodního kamene, u levnějších typů jsou to plastové výplně. Pro zabudování sprchového koutu do niky volíme bezrámové skleněné dveře se závěsy a madly z ušlechtilých materiálů, které opticky zvětšují prostor a mohou být dominantním prvkem koupelny.

Koupelna v tmavých tónech působí luxusněFoto VilleroyBoch

Multifunkční boxy

Další možností je sprchový box s množstvím masážních systémů. Je standardně vybaven hlavovou a ruční sprchou, nechybí termostatická baterie, ostatní pak závisí na zvoleném modelu. Součástí boxu bývá odkládací polička na hygienické potřeby a sedátko. Boxy mohou být vybaveny sprškami pro masáž celého těla nebo jen zádové části, některé mají speciální trysku pro masáž chodidel s mechanickým či elektronickým ovládáním.

Výrobci nabízejí i mnoho sprchových koutů s masážními tryskami. Foto archív firem CEK, Ideal Standard, Il Bagno, Du Pont, Roltechnik, Sanitec

Na nástěnném panelu lze nastavit teplotu vody, typ masáže (klasická masáž, skotské střiky apod.), ovládat jím lze rovněž ruční i hlavovou sprchu včetně dalších funkcí. Dokonalý relaxační efekt přináší např. kombinace vodního a vzduchového systému. Komfortní jsou sprchové boxy s multifunkčními ovládacími panely, nejluxusnější modely disponují parní lázní s nastavením času a teploty procedury. Při masážích lze na ovládacím panelu zvolit programy, kdy se trysky aktivují zdola nahoru.

Komfort ve sprchovém altánu

Nejvybavenější multifunkční verzí je sprchový altán. Proti boxu má navíc víko, které umožňuje využít další funkce - nejzajímavější je vyvíječ páry, který bývá doplněn o nádobku s vonnými esencemi, takže si přijde na své nejen pokožka, ale zároveň dýchací cesty.

Spojení kovu a skla je velmi efektní. Foto archív firem CEK, Ideal Standard, Il Bagno, Du Pont, Roltechnik, Sanitec

Pro zvýšení komfortu jsou některé modely vybaveny hvězdným nebem, což zpříjemňuje relaxační pobyt. Součástí některých typů je rádio a dokonce i telefon. Ovládání je elektronické nejen zevnitř kabiny, ale panel je umístěn také vně hned vedle dveří. Uživatel tak má přehled zvenku o vnitřním dění a může vstoupit tehdy, když je vše připraveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám