Hlavní obsah

Byt je jako paleta

Právo, Novinky, Jana Špaltzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy tvoří interiér a dodávají mu osobitou atmosféru. Mají velký vliv na momentální náladu i na pracovní výkony, ale barvy, kterými se obklopujeme, vypovídají také o našem charakteru i přístupu k životu. Volme tedy obezřetně a s vkusem.

Článek

Současné tendence zařizování interiérů směřují k provzdušnění, odlehčení a celkové jednoduchosti prostoru. Vedle subjektivního hodnocení a osobního vztahu k určitým barvám bychom se při zařizování měli řídit všeobecnými pravidly a ověřenými vlastnostmi barev. Důležité je nejen jejich působení na psychiku, ale také vliv na utváření prostoru.

Dejte na vlastní pocity

V zásadě neexistují vhodné či nevhodné barvy a kombinace. Výběr vždy závisí na individuálním vnímání. Někteří z nás se cítí dobře mezi jasnými a svěžími barvami, jiným vyhovují spíš odstíny tlumené až tmavé. Mnohdy máme k některým barvám emotivní přístup, vzbuzují v nás pocity od milých až po nepříjemné či vysloveně odpudivé.

Toto vnímání je vesměs podprahové a jeho kořeny sahají častokrát pořádně hluboko (např. zážitky z dětství, první milostné zkušenosti). Při výběru barev a jejich kombinací bychom se vždy měli řídit vlastními pocity a intuicí a ne módním diktátem. Extravagantní výstřelky v podobě pestrých tónů jsou sice zajímavé, ale do roka se okoukají a mohou působit až zneklidňujícím dojmem. Střízlivé a nekomplikované odstíny budou stejně krásné a moderní i za delší čas.

I v kuchyni si pomocí světel můžete s barevným laděním pohrát. Foto: archiv firmy Eurolux

Řešení pomocí kontrastů

V interiéru nejlépe vyniknou výrazné kombinace. Řešení bývá zpravidla postaveno na barevných, světlostních nebo teplotních kontrastech. Nejcitelnějšího kontrastu docílíme kombinací základních barev - žluté, červené a modré. Kombinací světlých a tmavých tónů vzniká světlostní kontrast. Nejzřetelněji jej pozorujeme u bílé a černé.

Také vnímáme ještě kontrasty pocitové, odrážející skutečnost, že některé barvy cítíme jako teplé nebo chladné. Volíme-li barvy ležící v barevném kruhu vedle sebe, vytvoříme klidné a vyrovnané prostředí. Jdeme-li cestou velkých kontrastů, nepoužíváme víc než dvě barvy. Jiné je to u variant "tón v tónu" (zde lze použít jeden odstín v různých stupních sytosti).

Oranžová patří k oblíbeným barvám. Foto archiv firmy Donate

Takto zařízený prostor má překvapivou hloubku. Kompozice a harmonie Na komplexním vnímání prostoru nemají zásluhu jen barvy, celkový dojem je tvořen již existujícím prostředím a detaily. Barevnost nábytku, stěn i doplňků ladíme do harmonického celku. Čisté a syté tóny základních barev cítíme nejintenzívněji, proto jsou také nejhůře kombinovatelné.

Praktičtější je použít barvy odvozené, osvědčený je např. okr, odstíny hnědé, zelené či modré. Barvy, které nacházíme v přírodě, jsou pro vnímání lidským okem nejpřijatelnější.

Barevné spektrum

Všechny barvy vznikají rozložením bílého denního světla. Jistě znáte duhu, ta není nic jiného než spektrální kruh obsahující dvanáct barev: Barvy základní - žlutá, červená, modrá. Barvy doplňkové - oranžová, zelená a fialová (vznikají smísením dvou barev základních). Barvy odvozené - libovolným smísením barev základních a doplňkových získáme zbývajících šest barev odvozených.

Barvy v místnostech

Toho, jak barvy působí na psychiku, využijeme při zařizování různých prostor. Modrá a zelená zklidňují, jsou to pravé odstíny pro ložnici. Do obývacího pokoje nebo pracovny patří spíše barvy červené a oranžové, probouzející aktivitu. Výjimku tvoří dětský pokoj. Zde je dovoleno prakticky vše, ale s vkusem!

Nápadité zrcadlo tvoří na stěně v barvě mořské vody proměnlivý obraz. Foto: archiv firmy Blomus

Tip pro zařizování

Zřejmě znovu kompletně nezařídíme svůj byt jenom proto, že jeho barevnost již neodpovídá současným trendům. Můžeme ale vyměnit a barevně sladit doplňky. Jde to snáz a vyjde to levněji. Pokud se chceme do podobné akce pustit, rozlučme se se všemi pestrými dečkami, kostkovanými přehozy a květovanými závěsy, kterými jsme si časem byt zaplnili.

Pořídíme si nové ve zvolené barevnosti. Přidáme pár maličkostí například vázu, misku nebo polštářek. Je až zarážející, jak jednoduše můžeme starý a okoukaný pokoj zmodernizovat. Barva je jedním z nejdůležitějších prvků při tvorbě interiéru a dotváření celkové atmosféry.

Těžko najdeme prostředek, kterým bychom byli schopni lépe vytvořit charakter a náladu prostoru. Proto je výběr vhodných barevných kombinací tak důležitý.

Reklama

Výběr článků

Načítám