Hlavní obsah

Provokativní červená oživí byt

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Pokud se už u vás doma nudíte a uvažujete o změně, začněte přemýšlet o tom, jaké barvy vás obklopují. Barvy patří k životu, bez nich si jen těžko dokážeme představit interiér či exteriér. A co dokáže červená? Upoutá naši pozornost, rozehřeje, aktivizuje, ve větším množství však může podráždit nebo dokonce unavit.

Článek

To ovšem neznamená, že s červenou nemůže být naše bydlení harmonické.

Červená barva se dotýká každého z nás velmi odlišně. Někomu je příjemná, jinému nikoli. Záleží na naší povaze, stupni vyspělosti, dokonce i na momentální náladě. Proto se při výběru zařízení i doplňků řídíme vlastní intuicí.

Červená povzbuzuje

Červená barva patří mezi nejpodnětnější, nejteplejší a nejvzrušivější barvy. Proto jí dáme přednost všude tam, kde chceme upoutat pozornost, vyvolat napětí, aktivizovat prostor.

Je vítaným akcentem v interiéru. Většinou ji nepoužíváme ve velkém, ale uplatníme ji spíš na dekoru. Někteří se nebojí použít červenou velkoryseji. Jestliže se pro ni rozhodneme, zkusme si představit, jak se budeme cítit v její přítomnosti. Jinak na nás bude působit v obýváku, jinak v ložnici či v koupelně.

Každý prostor vyžaduje adekvátní barevné vyznění, a proto si předem promyslíme, co od které místnosti očekáváme. Červená symbolizuje život, energii, sílu, lásku, ale i vášeň, agresivitu a oheň.

Působí pozitivně tam, kde potřebujeme zrychlit životní energii, ale příliš mnoho této barvy může vyvolat únavu, neklid či agresivitu. Chceme-li si v ložnici odpočinout, pak červená není pravou volbou. Nepatří ani do dětského pokoje, zejména máme-li hyperaktivní ratolest.

Jak červenou dávkovat

Použití červené barvy v interiéru by mělo být střídmé. Pro jistotu se držme osvědčené rady o tom, že méně znamená více. Červenou raději neaplikujeme na zdi, ale použijeme ji v barevných bodech. Dobře působí na polštářích, závěsech i na obrazech. Také v pracovně si můžeme dopřát několik červených doplňků, vínově červený odstín má dokonce pozitivní vliv na organizační schopnosti.

Červené se nevyhýbáme ani v kuchyni. Trendem moderních kuchyní jsou syté barvy, mezi něž patří i červená. A to nejen na kuchyňském nádobí a dekoracích, ale i na linkách a jídelních židlích. Ty mohou místnost příjemně oživit.

V posledních letech se drží na špičce červené sedací soupravy, křesílka a sofa, neboli dlouhé židle. Jestliže se obáváme, že by mohlo být červené kolem nás příliš, přehodíme přes sedací soupravu deku či polštář.

Červená patří i do koupelny.

Také tento prostor získá na vážnosti a eleganci s červeným obkladem. Důležité budou naše pocity v přítomnosti této hřejivé barvy.

Červená je zajímavá nejen v interiéru, ale přitahuje energii i zvenku. Tedy kromě klasických červených střech, které dnes nejsou výjimkou, dejme šanci drobným aplikacím červené na fasádě, oknech či plotech.

Reklama

Výběr článků

Načítám