Hlavní obsah

Skleněný sen

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radost a potěšení můžeme mít nejen z blízkosti milého člověka, ale také při pohledu na krásný kousek porcelánu nebo skla. Sváteční sklenice, servis po babičce, starožitná soška nebo designová váza. Těmito drobnými předměty se obklopujeme, protože pohled na ně nám zpříjemní den.

Článek

Abychom se z našich oblíbených kousků mohli potěšit kdykoli, je nejlepší je vystavit do prosklené vitríny, nebo, chcete-li, do skleníku. Krása skleníku ale vynikne jedině tehdy, pokud je čistý a naleštěný. O všechny uložené předměty se musíme pečlivě starat. Uprášené sklenice a sklo s otisky prstů v žádném případě nezdobí a nedělají ani dobré jméno hospodyni.

Není skleník jako skleník

Při vyslovení slova skleník si většinou na prvním místě představíme zahradní stavbu sloužící k urychlování a pěstování rostlin. Jestliže ale hovoříme o skleníku v souvislosti s interiérem, máme na mysli spíš vitrínu. Prosklený kus nábytku, do kterého ukládáme cenné kousky porcelánu a skla. Skleník, jak název napovídá, bývá z větší části prosklený. Někdy jsou to jen přední rozevírací křídla, jindy je ze tří stran, nebo dokonce ze všech čtyř prosklený.

Vhodný interiér

Jediným úkolem skleníku je zdobit. Proto také jeho forma je výhradně dekorativní. Často stojí jako osamocený solitér a upoutává pozornost návštěvníků. Měl by souznít s okolním interiérem i stylem domácnosti. Některé kusy jsou starožitné, jiné svědčí spíš klasickému interiéru. Do moderního prostoru vybereme kus opravdu neotřelý.

Sklo často doprovází dřevo a kování. Také tento použitý materiál vybíráme tak, aby harmonizoval s celkem. Některé skleníky jsou doplněny elektrickým osvětlením. Teprve nasvícené předměty krásně vyzní. Zde můžeme uplatnit například LED (svítivé diody), které mají měkké světlo, nízkou spotřebu a téměř neomezenou životnost.

Výběr podle potřeby

Půvab vitríny vynikne nejlépe, když není rušený okolním nábytkem. Vitrínu stavíme tam, kde se schází rodina a kde přijímáme návštěvy, tedy do haly, jídelny nebo do obývacího pokoje. Někdy stojí skleník samostatně v prostoru a je ze všech stran prosklený. Jindy jsme nuceni přistavit ho ke stěně nebo do rohu. Pro každou prostorovou variantu najdeme vhodný typ. Plná zadní stěna bývá občas tvořená zrcadlem, které vitrínu nejen opticky prosvětlí, ale znásobí její obsah.

Stane se, že nezaplníme celý velký skleník, nebo se nechceme tolik prezentovat. Potom vybíráme takový skleník, který je kombinovaný s příborníkem. Do pevné části uložíme méně dekorativní porcelán, ubrusy a prostírání nebo slavnostní příborové sady.

Bezpečnost především

Vitrína je v zásadě velmi lehký kus nábytku naplněný křehkými drahými kousky. l Při výběru klademe zvláštní důraz na stabilitu. l Nábytek by měl pevně stát, a i když manipulujeme s dvířky, neměl by se kývat. l Použité sklo by mělo být dostatečně silné a pokud možno bezpečnostní. l Kování a panty, ve kterých je usazené, by se měly lehce otevírat bez větší námahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám