Hlavní obsah

Jak neprohloupit při koupi dlažby

Právo, Jana Špatzová

Dlažbu nekupujeme každý den a také ji nemůžeme vyměnit tak snadno jako třeba koberec. Pokud se špatně rozhodneme, vybereme nevhodný odstín, velikost, nebo ji jen nekvalitně položíme, budeme se muset na výsledek dívat dlouhá léta. A to by byla vážně škoda!

Článek

Vybíráme proto pečlivě a pozorně, neděláme zbytečné kompromisy. Dlažby dělíme na glazované a neglazované. Podle účelu použití je povrch buďto hladký nebo reliéfní. Obzvlášť velký zájem je o leštěné vysoce slinuté neglazované dlažby.

Vytvářejí zajímavé efekty např. přírodní kámen. Další jejich předností je kvalitní rozměrová a rovinná stálost, což umožňuje pokládku s minimální spárou. Zajímavou novinkou jsou glazované porcelánové gresy. Vysoce slinuté dlaždice se vyznačují nízkou nasákavostí a tím pádem i minimální mrazuvzdorností.

Tradiční Cotto (terakota) vyráběné ze speciálního jílu těženého v okolí italského Impruneta se vyznačuje extrémní tvrdostí. Běžně dosahuje stupně 7. Tato již klasická dlažba vypadá stále dobře i v moderních interiérech.

Nasákavost a mrazuvzdornost

Zatímco třeba rozměry a další parametry můžeme v prodejně laicky posoudit pouhým okem nebo měřením, nasákavost a mrazuvzdornost takto zkontrolovat nedokážeme. Nasákavost a mrazuvzdornost jsou přitom velmi důležité faktory, které určí, zda keramiku můžeme použít do venkovních prostor bez obav z poškození dlažby působením povětrnostních vlivů, zejména mrazem v kombinaci se zatékající vodou.

S nasákavostí keramiky, která se udává v procentech, úzce souvisí i její mrazuvzdornost. Keramické materiály můžeme takto dělit do dvou kategorií, podle kterých určíme, zda daný obklad či dlažbu můžeme použít pouze v interiéru, nebo také v exteriéru.

Inspirujte se. Foto: Archív firem Lasselsberger, Villeroy Boch a Kerabel

Pro vnitřní prostory, které nejsou vystaveny povětrnostním vlivům, můžeme bez obav použít jakýkoli keramický obkladový prvek bez ohledu na nasákavost. Obkladačky s nasákavostí nad 10 % nabízejí širokou paletu glazur, formátů a dekorů, s nimiž vytvoříme koupelnu či kuchyni podle svých představ.

Druhou skupinu tvoří mrazuvzdorná keramika, kterou lze podle její hodnoty ještě rozdělit na výrobky s nasákavostí mezi 0,5-3 % a výrobky s nasákavostí nižší než 0,5 %. Mrazuvzdorné výrobky jsou vhodné do interiérů i exteriérů.

Jejich správné použití je však nutné vidět ještě v dalších souvislostech, zejména spolu s protiskluzností a otěruvzdorností u glazovaného zboží. Mrazuvzdorná keramika s nasákavostí 0,5-3 % nachází uplatnění zejména jako samostatná dlažba v obytném interiéru, nebo velmi často tvoří ucelené koupelnové a kuchyňské sety s obkládačkami.

Při vhodném spojení s dostatečnou protiskluzností a otěruvzdorností ji můžeme použít i v exteriéru např. v zádveří či ve vstupu do domu nebo jako fasádní obklad. Špičku z hlediska odolnosti proti mrazu tvoří keramické dlažby s nasákavostí do 0,5 % a méně. Platí pro ně stejná šíře použití jako pro výrobky s nasákavostí 0,5-3 %.

Tyto výrobky jsou velmi často spojeny s nejvyššími stupni otěruvzdornosti a se zvýšenou protiskluzností, takže je můžeme použít bez kompromisů do exteriéru i interiéru na místa silně namáhaná chůzí nejen v privátním bydlení, ale i ve veřejných prostorách. Typická pro použití dlažeb s extrémně nízkou nasákavostí jsou místa jako třeba vstupy do domů, venkovní terasy a balkony, a samozřejmě obytný interiér komplexně. Při správném provedení pokládky jsou vlastnosti těchto výrobků zárukou dlouhotrvající kvality.

Protiskluznost

Zejména při výběru dlažeb se nám vyplatí mít informace o hledisku protiskluznosti vybírané keramiky. Dlažby glazované speciálními protiskluznými glazurami a reliéfy nám zajistí větší bezpečí v prostorách, kde hrozí zvýšené nebezpečí uklouznutí. Na místech, kde se převážně chodí bosou nohou - sprchy, sauny, bazény a jejich okolí - bychom měli sáhnout po keramice se speciálními protiskluznými glazurami nebo v kombinaci s protiskluznými reliéfy.

Inspirujte se. Foto: Archív firem Lasselsberger, Villeroy Boch a Kerabel

Tyto výrobky jsou označovány písmeny A, B, C. Písmeno A udává základní zvýšenou protiskluznost a C nejvyšší dosažitelnou protiskluznost pro bezpečnou chůzi bosou nohou. Na místech, kde chodíme převážně obutí, jako jsou např. vstupy do domů, schody, terasy a balkony, se vyplatí kombinovat různé typy reliéfů spolu s vhodnými protiskluznými glazurami. Protiskluznost na místech s chůzí v obuvi se člení do skupin R9 až R13, přičemž hodnota R9 je nejnižší zvýšená protiskluznost a R13 ukazuje naopak na nejvyšší hodnotu.

Pro použití do bytu stačí vybrat dlažbu z kategorie R9 nebo R10, jejíž piktogram boty na šikmé ploše nalezneme v katalozích velkých osvědčených firem. Pro použití do sprch a podobných prostor, kde se velmi často chodí bosou nohou, vybíráme dlažbu s protiskluzností A, nebo B.

Odolnost proti opotřebení

Této vlastnosti se jinak říká i "otěruvzdornost" a pomůže nám odhadnout, jakou životnost bude mít námi vybraná dlažba, pokud si představíme frekvenci pohybu osob, které po ní šlapou. Dlažba může reagovat nejen na množství procházejících lidí, ale třeba v chodbách navazujících na vstup do domu může být znečišťována i pískem, drobnými kamínky a jinými nečistotami z ulice.

Při výběru odpovídající dlažby se její opotřebení a poškrábání však sníží na minimum. Otěruvzdornost je další parametr přesně daný normou, která dělí glazované keramické materiály do skupin PEI 1 až PEI 5, přičemž platí, že čím je stupeň PEI vyšší, tím je dlažba odolnější.

Do koupelen a na WC proto můžeme vybrat dlažby se stupněm PEI 2. Seriózní výrobci dlažbu s otěruvdorností PEI 1 již ani nevyrábějí. Například do chodeb, kuchyní nebo do předsíní už vybírejme raději dlažby ze skupiny PEI 3. Pro místa více namáhaná chůzí a vystavená navíc zanesení nečistot zvenčí, jako jsou venkovní terasy, vstupy do domů nebo zádveří, se vyplatí vybrat dlažbu z kategorie PEI 4 nebo 5. Vysoká otěruvzdornost nám zaručí dlouhodobou životnost výrobku.

Jak s údržbou

Péče o dlažbu je v podstatě nejjednodušší ze všech podlahových krytin. Pravidelně stačí vysávat, zametat a vytírat. Otázkou je použití speciálních čisticích a lešticích prostředků, případně lněného oleje pro glazované dlaždice. Pro neglazované dlažby doporučují výrobci použít některý z penetračních voskových přípravků.

Není vhodné používat agresívní čisticí prostředky na bázi kyseliny a louhu. Jsou schopné poškodit některé dekorativní prvky.

Desatero o nákupu:
Nákup keramických obkladů zásadně ovlivní kvalitu našeho bydlení nejen v nejbližším období, proto zachováme chladnou hlavu a před vlastním nákupem si tento krok důkladně promyslíme.
1. charakter - Udělejte si jasno, jakým výsledným dojmem má prostor působit.
2. prohlídka realizací a vzorků - Solidní firmy umožňují prohlédnout si vybírané zboží ve formě fyzických vzorků nebo v podobě vzorových realizací.
3. možnost dokoupení - Vyhýbáme se nákupům v "akcích", které mají omezenou platnost a dále již není možné zboží dokoupit.
4. obchodní podmínky - Při nákupu musíme znát cenu, termín dodání, délku záruky, možnosti a pravidla případné reklamace.
5. servis - Doprava zakoupeného zboží, zajištění grafického návrhu plánované realizace, poradenství v technických otázkách.
6. barva střepu - Barevnost hmoty, ze které je střep obkladu vyroben. Obecně platí, že bílý střep je známkou kvality a sázkou na jistotu.
7. nasákavost - Velmi důležitý parametr, který zásadním způsobem ovlivňuje mrazuvzdornost výrobků.
8. otěruvzdornost - Charakteristika důležitá u podlahových dlaždic. Glazované dlaždice jsou rozlišené do stupnice PEI 1-5 od nejnižší po nejvyšší odolnost proti otěru.
9. barevný odstín - Na obalu je vyznačen číselným nebo znakovým kódem. Pro jeden prostor (místnost, koupelnu, podlahu) je nutné použít materiál stejného odstínu a rozměru.
10. země původu - Nakupovat dovážené zboží je jednoznačně rizikovější, a proto kontrole jeho parametrů věnujeme zvýšenou pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám