Hlavní obsah

Jak vyzrát na věšák

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik prvenství má věšák na šaty: je prvním kusem nábytku, se kterým se v bytě setkáme, bývá nejjednodušším prvkem a také nejpoužívanějším. Předsíň nebo zádveří najdeme v každém bytě či domě. Někdy jde o velkou rozlehlou halu, jindy je předsíňka sotva na otočení. Ať tak či onak, tento prostor slouží jako přechod mezi venkovním světem a domácí pohodou.

Článek

Odkládáme zde zaprášené svrchníky a přezouváme se do pohodlných papučí. Zařízení předsíně by mělo být účelné a vyhovovat právě těmto požadavkům. Jednou z věcí, která nesmí v žádné předsíni chybět, je věšák.

Stojací věšák

Stojanový, soliterní věšák je nejen praktickým, ale i exkluzivním doplňkem předsíně, haly nebo obývacího pokoje. Nikdy se nesnažíme umístit ho do malé panelákové předsíňky. Jediné, čeho dosáhneme, bude zmatek a nepřehlednost.

Inspirujte se.

Máme-li ale velkou vstupní halu, postavíme věšák hned za vchodové dveře. Měli bychom zabezpečit pohodlný přístup ke všem ramenům tak, aby byl rovnoměrně zatěžován. Jinak dojde k jeho poškození nebo převržení.

Prosté háčky

Protipólem stojacího věšáku jsou prosté háčky zavěšené buď přímo na stěně, nebo na nosné konzoli. Háčky věšíme tak vysoko, abychom na ně pohodlně dosáhli, ale zároveň, abychom z nich při průchodu nesráželi zavěšené šatstvo.

Háčky by měly být dvojité, umožňující pověšení nejen kabátu či bundy, ale také čepice, klobouku nebo šály. Jednoduché háčky na stěně působí lehce, ale jenom tehdy, když nejsou obložené spoustou nenošených kabátů. Poblíž bychom také měli mít poličku na odkládání drobnějších kousků, například rukavic.

I věšák může vypadat futuristicky.

Při výběru háčků se nesmíme nechat ovlivnit prvním dojmem, zdánlivě krásné a efektní háčky mohou být příliš mělké nebo mít velký náklon a oblečení se na nich neudrží. V potaz také bereme velikost poutka, některé háčky nebo dřevěné špalíky jsou tak široké, že jimi poutko neprojde. Tento nedostatek zpravidla odhalíme už při první zátěžové zkoušce. Pak nezbývá než k věšáku přidat ještě šatní ramínka.

Policový systém

Elegantním a praktickým řešením je předsíňový policový systém. Výrobci nabízejí spoustu již hotových sestav nebo stavebnic. V zásadě by sestava měla kromě již zmiňovaného věšáku obsahovat odkládací polici s jednou nebo dvěma zásuvkami a zrcadlo. Když máme víc místa, přidáme i skříň na kabáty, botník a lavičku k obouvání.

Věšáky pro děti

Jestliže máme v rodině menší děti, neměli bychom na ně zapomínat. Mají stejné potřeby jako my a od určitého věku touží po tom dělat vše sami. Několik háčků proto umístíme do takové výšky, aby na ně dosáhli i malí špunti. Když časem děti odrostou, nemusíme háčky rušit, poslouží např. k zavěšení kabely, nazouvací lžíce nebo vodítka na psa.

Inspirujte se.

Kam s ním

Nejobvyklejším umístěním věšáku je místo co nejblíž u dveří tak, abychom si po návratu domů mohli pohodlně odložit. Místo vybíráme s přehledem, aby kabáty nepřekážely průchodu jak dveřmi, tak i chodbou nebo předsíní. Množství háčků na věšáku určuje velikost domácnosti. Obyčejně počítáme na jednoho člena jeden věšáček a přidáme alespoň dva pro návštěvy.

Aby věšák dlouho a dobře sloužil, nepřetěžujeme ho zbytečně. Odkládáme sem jen aktuálně nošené bundy a pláště, vše ostatní ukládáme do skříně.

Rady pro nákup:
stabilita - soliterní věšák musí pevně stát i plně zatížený
nosnost - celý věšák i jednotlivé háčky musí vydržet zátěž
praktičnost - správný úhel a tloušťka háčků
styl - klasický, moderní, rustikální
skladebnost - držák na deštníky, botník, háčky na klíče, zrcadlo a jiné

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám