Hlavní obsah

Obrazy promění interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprodukce, plakáty, fotografie nebo výtvarné originály potkáváme ve většině domácností. Místnosti s obrazy na stěnách působí mnohem útulněji, jejich výběr také vypovídá o našem vkusu i vztahu k umění.

Článek

Obraz by měl být zavěšen nejen ve správné výšce, ale měl by se doplňovat i se zařízením a dekoracemi v místnosti. Například jediný obraz zavěšený na prázdné stěně bude vypadat ztraceně. Ale umístíme-li ho nad stůl, sedačku či nízkou knihovnu nebo krb, pak ho každý kus nábytku na stěně opticky usadí.

Skupinky obrazů

V případě, že máme v úmyslu rozvěsit na malou plochu více obrazů, dobře si vše promyslíme. Skupinka by měla působit jako jeden celek. Proto je dobré, když mají obrázky nějaký společný prvek. Buď musí být stejně velké, nebo tematicky shodné. Ale i různorodou skupinu sjednotíme například stejným zarámováním.

Inspirujte se.

Obrázky mohou mít stejnou barvu, např. grafické listy, nebo pouze černobílé fotografie. Pokud máme jednotné téma zobrazující např. květiny, zvířata, děti či krajinky, můžeme použít i obrázky namalované různými technikami, rozdílných velikostí a v rozmanitých rámech.

Není-li mezi obrázky žádná spojitost, rozvěsíme je tak, aby se alespoň zdánlivě doplňovaly. Nejdříve si vyměříme prostor na stěně a stejnou plochu vyznačíme provázkem na zemi, kde seskupení obrázků měníme tak dlouho, dokud nejsme s výsledkem spokojeni. První zavěsíme největší obrázek a pak ty další. Většinou podle velikosti, přičemž dbáme na to, aby vzdálenost mezi jednotlivými obrázky byla přiměřená.

Vzpomínky na minulost

Díky moderním a technicky dokonalým fotoaparátům, s nimiž se snadno pracuje, máme v každé domácnosti bohatý archiv rodinných snímků i fotografií z dovolených. Většinou je máme uložené v albech či krabicích. Ale můžeme je dát zarámovat a podělit se o vzpomínky s návštěvami nebo jen tak v kruhu rodinném. Právě i fotografie místnost zútulní a udělají ji zajímavější, zejména tam, kde máme prázdné stěny. Fotografie můžeme buď vložit do rámečků s podpěrou a postavit je na stolek, nebo zarámovat a pověsit je na stěnu.

Inspirujte se.

Pro rozmístění fotografií platí stejné podmínky jako pro obrazy. Moderní rámečky zakoupíme v hobby marketech nebo ve specializovaných prodejnách s obrazy a rámy. Zajímavé rámečky nejrozmanitějších tvarů najdeme také v bazarech.

Zarámované fotografie zavěšené na stěně působí zajímavě, jsou-li různě velké a mají-li některé z nich oválný nebo kulatý tvar. Aby vypadaly ještě lépe a bylo na ně dobře vidět, můžeme je osvětlit shora tlumeným světlem. Nežádoucím odrazůpm můžete předejít  použitím antireflexního skla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám