Hlavní obsah

Umístění pračky v bytě by mělo být praktickou i designovou záležitostí

Před lety nám bylo hej. O tom, kde doma umístíme pračku, jsme vůbec neuvažovali. Její místo bylo v koupelně – co řešit? Je to přece samozřejmost. A dnes? Pračka se stala putovní záležitostí...

Článek

Koupelna v současném moderním pojetí interiéru značně povýšila. Už nám neslouží jako pouhé místo pro „údržbu těla“, ale stále více ji spojujeme s celkovým pocitem příjemně strávených chvil a relaxace. S tím také souvisí vzhled koupelny a její celkové řešení. Náhle se nám do ní pračka už nehodí... Přesto se bez jejích služeb už neobejdeme.

Které místo je to pravé?

Hledání nového místa pro pračku a úvahy s tím spojené se zpravidla odehrávají v rámci právě probíhající rekonstrukce bytu. Právě to je také nejvhodnější doba zamyslet se, které místo by pro umístění pračky bylo právě v našem případě nejvhodnější. Také zde, stejně jako u zařizování celého bytu platí, že univerzální řešení neexistuje a není ani dobré slepě přejímat nápady známých, či sousedů.

Vždy je ale nutné vycházet z funkčnosti, praktičnosti a estetické stránky zvoleného umístění. Výhodné je, pokud současně vyřešíme i prostor na ukládání špinavého prádla. Obecným pravidlem pro umístění pračky je, aby pokud možno nepřekážela, a to bez ohledu na to, kde ji postavíme.

Pračka není potížista

Můžeme na některém místě v bytě očekávat při umístění pračky nějaké problémy? „Umístit pračku můžete prakticky kdekoliv v bytě – po technické stránce rozvodů vody a odpadů není důvod se obávat i budoucích komplikací. Vždy bych ale doporučoval umístit mezi pračku a kanalizační stoupačku sifon, který zabrání případnému zpětnému prolínání pachů. V bytě obvyklých rozměrů není nutné se ani více věnovat vzdálenosti pračky od stoupaček – voda do pračky nepřitéká ani neodtéká samospádem, ale je řízena čerpadlem, takže nehrozí nebezpečí nedostatečného spádu a podobně,“ vysvětluje ing. Petr Picmaus z projekční a realizační společnosti De Facto.

Jak dále říká, možností pro umístění pračky v bytě je opravdu řada a některé vás třeba i překvapí: „Setkal jsem se s řešením, kdy majitelé bytu umístili pračku na zasklené lodžii. Po technické stránce to je řešitelné shodnými postupy, jako na kterémkoliv jiném místě v bytě. Zde bych však doporučovat konzultaci s výrobcem, či prodejcem, zda by pračce nevadily letní vysoké, případně nízké zimní teploty, kterým se ani na zasklené lodžii zcela nevyhnete...“

Kam s pračkou
O tom, kam pračku doma umístíme, rozhodují i její rozměry. Trh nám nabízí značný výběr, takže volba místa nebývá zásadním způsobem ovlivněna. Zvolíme-li nízkou pračku s výškou 69,5 cm, budeme ji moci umístit i pod umyvadlový pult v koupelně. Úzkou pračku s rozměrem 40 cm zase využijeme při zabudování do mělké niky, případně pro umístění v prostorově limitované vestavěné skříni. Pro zabudování do kuchyňské sestavy můžeme použít přímo pračku vestavěnou.
Nezapomínejme na praktičnost. Způsob a místo umístění musíme zvážit i vzhledem ke způsobu otevírání naší pračky – zda máme přední, či horní. Pračky s předním plněním jsou pro atypická umístění většinou vhodnější. Vždy je ale důležité, aby pračka stála na pevném podkladu (dlažba, podlaha a podobně). Nevhodné je například dno skříně.

Tradice s novou tváří

Navzdory dalším možnostem zůstává nejčastějším místem pro umístění pračky stále koupelna. Přesto i zde můžeme nalézt zajímavá řešení, kdy nám pračka nebude překážet a s koupelnou bude vizuálně splývat. Řešením je umístit pračku do předem vyzděné niky na její rozměry. Zde je však nutné zvážit, jak dlouho pračku již máme a zda nám její velikost plně vyhovuje. Pokud předpokládáme, že budeme brzy kupovat novou, jinak velkou, je vhodné na to již nyní pamatovat.

Zbylý prostor nad pračkou je obvyklé až po strop využít na police. Zpravidla zůstávají otevřené, s volným uzavíráním horizontálními žaluziemi. Barvu žaluzií volíme buď neutrální bílou, stejně jako máme zařizovací předměty, případně v barvě obkladů nebo doplňků. Toto řešení je možné použít, i pokud umístíme pračku do místnosti s WC, což je v poslední době také jedna z více využívaných možností.

„Pračka může být umístěna i v pohledné skříni, jejíž horní část bude sloužit pro kosmetiku nebo ručníky. Dvířka takové skříně mohou ladit s obklady koupelny, koupelnovým nábytkem, může je tvořit i zrcadlo,“ doplňuje architektka Kristina Ullmannová.

Další z koupelnových možností nám nabízí zvolit nižší pračku a umístit ji pod pult s umyvadlem. V tomto případě bývá pult vyzdívaný, do něj se pak vsazuje umyvadlo. Celá čelní plocha patří skříňkám s klasickými dvířky. Pračka může být buď samostatně vsunutá pod desku, nebo i ona může být skryta. Je však nutné volit pračku s předním plněním.

Kuchyně centrum všech spotřebičů

Proč neumístit pračku do kuchyňské sestavy? Není to žádné převratné řešení, protože v některých domácnostech, kdy jim pračka v koupelně přesahovala až do dveří, po tomto řešení sáhli již dříve, ale většinou se jednalo o kompromis, kdy měli pračku prostě volně postavenou na konci linky. Dnes bychom podobné rozhodnutí řešili zřejmě současně s novou kuchyní. Buď bychom mohli zvolit pračku vestavěnou, protože i na to už dnes výrobci pamatují, s kterou bychom pak mohli z hlediska umístění zacházet obdobně jako třeba s myčkou.

„Vestavěné pračky jsou však dražší než volně stojící, protože je zde nutné precizněji dořešit odpružení pračky, které maximálně zmírní vibrace při ždímání. Pokud se rozhodnete do kuchyňské sestavy, případně do jakéhokoliv těsného prostoru umístit klasickou pračku, je nutné po stranách ponechat určitou vůli na vibrace při ždímání. Jaké místo by to mělo přesně být není možné na milimetry určit, protože takové praktické zkoumání zatím nikdo neprováděl. Orientačně by ale mělo vyhovovat po pěti centimetrech na každé straně pračky,“ vysvětluje František Láska ze společnosti ABB.

Ideální stav

Možná se vám to bude zdát trochu zvláštní, ale i s umístěním pračky v bytě vám může pomoci architekt. Právě on vám také bude nejsnáze schopen nabídnout i jiná, méně obvyklá, ale ověřená umístění. „Ideálním, avšak ve většině menších a starších bytů hůře dostupným řešením, je podle mého názoru samostatná místnost na domácí práce,“ říká architektka Kristina Ullmannnová.

Taková místnost může být umístěna prakticky kdekoliv v bytě. Pokud se v ní má i žehlit, měla by být prostornější a dobře osvětlená. Hodí se také místo pro kbelíky a smetáky, police na čistící prostředky. Oceníme i prostor na špinavé prádlo, případně na koš s vypraným, čekajícím na žehlení...

Spolu s pračkou zde může být také sušička, a pokud by to prostory dovolovaly, bude se hodit i místo na skládací sušák. Pokud předpokládáme, že se v této místnosti bude prádlo volně sušit, měli bychom myslet i na odpovídající vytápění a větrání...“

Překvapivé možnosti

Jsme rádi, že se do bytu vůbec vejdeme – možná i vás na téma samostatné místnosti pro domácí práce podobná myšlenka hned napadla. Byla by škoda ji ale hned zpočátku zatratit. Jak nás může řada rekonstrukcí bytů přesvědčit, v mnoha případech to není jen otázka velikosti bytu. Mnoho bytů má řadu nevyužitých prostor, nejrůznějších přístupových či průchozích chodeb a chodbiček, které je možné v rámci rekonstrukce zrušit, případně pozměnit a místo na malou, ale přesto samostatnou místnost pro domácí práce je na světě.

„Místo pro komoru bývá možné najít většinou ve středových neosvětlených prostorách bytu. Takové prostory jsou často i v menších panelákových bytech. Komora také často sousedí s koupelnou, kuchyní nebo WC, proto přivést vodu a odpad by neměl být velký problém,“ doplňuje architektka Kristina Ullmannová.

Komora - oblíbené shromaždiště

V mnoha bytech nemusíme samostatnou místnost pro domácí práce ani vytvářet. Máme přece komoru. Jak je ale obvyklé, slouží nám jako vítané úložiště všeho, s čím si v daný okamžik v bytě nevíme rady. A věci se kupí a kupí. Zamysleme se proto, zda by nebylo praktické vnést do komory řád. Regály u stěny, či police nad pračkou by společnými silami mohly dokázat zdánlivě nemožné – vyšetřit místo pro pračku a nezbytný manipulační prostor a současně poskytnout útočiště spoustě sezónních nezbytností.

Skříně desítek podob

Jedním z nejméně běžných míst pro umístění pračky jsou vestavné skříně. Jsou navrhovány přímo na míru potřebám domácnosti a není tedy žádný problém počítat i s místem pro pračku, případně i koš na prádlo.

Co na podobné návrhy říkají prodejci? „Z našeho pohledu nemáme ani k těmto méně tradičním formám umístění námitek. Jak jsem se již zmínil, je jen nutné pamatovat na ponechání vůle pro vibrace při ždímání. Jinak není třeba žádná speciální opatření typu odvětrání a podobně, a to ani v případě, že bude pračka umístěna ve vestavěné skříni. Únik vody nebo vlhkosti, která by mohla skříň nebo uložené předměty znehodnotit, u správně funkční pračky nehrozí,“ doplňuje František Láska ze společnosti ABB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám