Hlavní obsah

Rekonstrukce vykouzlila ze starého bytu útulné bydlení pro pár i kocoura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě stále se pohlíží na paneláky jako na podřadné bydlení, což je dost nespravedlivé. Starší paneláková sídliště už ale zarostla zelení, v přízemních prostorech vznikly různé obchůdky, život se tu pomalu stává přijatelnějším než v rušném centru města.

Článek

Obyvatelé sídlišť už vynaložili velké finanční částky do technických úprav, zateplení či výměny oken a panelákové byty se od těch nově postavených zase tolik neliší. Ty totiž, v mnoha případech, mají dispozice mnohdy horší, než na jaké jsme zvyklí u bytů v panelácích.

Přitom v panelovém domě můžete vytvořit bydlení podle svých představ. Nedávno jsem byla svědkem výběru materiálů – podlahových krytin, obkladů a dveří – ještě před dostavbou nového bytu. Čerstvý majitel si nemohl nejenom naplánovat sebemenší změnu příčky v dispozici, ale ani zvolit povrchy podle svých představ. Obklady a podlahy, které mu investor předložil, nemohl odmítnout, nebylo mu ani umožněno převzít svůj majetek bez nich. Při přestavbě panelákového bytu vám nikdo podobné překážky klást nebude.

Dopis od Zlaty
Vážení v redakci!Na podzim 2010 jsme koupili s manželem byt 3+1 v Praze - Letňanech. Jedná se o panelový dům z roku 1980, vše je v původním stavu. Chystáme se na celkovou rekonstrukci, přičemž než začneme s dílčími kroky, chtěli bychom mít daný koncept, představu cílového stavu. Prostě, aby jednotlivé místnosti ve výsledku k sobě ladily. Dispozice bytu je velice zvláštní - pěkný obývací pokoj s celou jednou prosklenou stěnou orientovaný na jih jako výhoda na jedné straně, a pak malinkatá kuchyň na opačném konci bytu a velice úzká a hluchými rohy oplývající předsíň ne úplně podle našich představ. Zejména vymyšlení úložných prostor ve zvláštně členité předsíni je pro nás oříšek. Do předsíně potřebujeme vhodně umístit potřeby pro našeho kocoura (bedýnku s pískem, škrábadlo) a také nějaké úložné prostory na obuv a oblečení.Máme sice k dispozici celkem prostornou komoru, ale vzhledem k tomu, že manžel je vášnivý modelář, skoro celou komoru zaberou jeho letadla (rozpětí křídel až tři metry). Víme, že naši sousedé mají komoru zbouranou a zvětšený prostor obývacího pokoje využit jako kuchyňský kout, ale nejsme zastánci tohoto řešení.Pokud jde o ložnice, tak v současné době používáme tu menší jako pracovnu. V budoucnu, až budeme mít děti, bychom jim chtěli přenechat větší ložnici a sami spát v té menší. Koupelnu s WC potřebujeme zanechat odděleně. V koupelně musí zůstat vana, ale byli bychom rádi, aby byla se sprchovou zástěnou. Představu o barvách a materiálech máme jen rámcovou: máme rádi dřevo a kámen, z barev pak hnědou, béžovou - barvy teplé, klidnější. V minulém bytě jsme měli každou místnost vymalovanou jinou sytou barvou, ale to nám velice brzy začalo lézt na nervy. Předem moc děkujeme za cenné rady. Pokud by bylo potřeba doplnit nějaké další informace, rádi tak učiníme.S pozdravem Zlata D.P.S. K našemu plánku - půdorysu mě napadla ještě jedna důležitá věc - zeď mezi koupelnou a komorou je nosná a nelze ji proto zbourat. Rozšíření koupelny o komoru tak není bohužel možné.

Stavební úpravy minimální

Co se týče změny dispozice bytu, došlo k minimálním stavebním úpravám. Stávající komora ustoupila pro zvětšení obývacího prostoru a ten se zvětšil směrem do chodby, takže hluchý výklenek v chodbě zmizel. Částečně jsem vytvořila z chodby přístupnou malou šatnu, která by sloužila především pro uložení úklidových prostředků, a také by tam byly umístěny věšáky na kabáty, které by tak nevisely v relativně úzké chodbě.

V prostoru původní kuchyně je ložnice – neumisťovala bych jí do prostředního úzkého pokoje, jak chtěli čtenáři, protože by to nebylo praktické (přístup k dvoulůžkové posteli by byl pouze z jedné strany a také by byla pod oknem, kde je také radiátor.

Pracovna a šatna zároveň

V prostředním pokoji jsem navrhla pracovnu a šatnu zároveň. Protože vášnivý modelář potřebuje prostor na práci, a celá rodina pak prostor na uložení sezónního šatstva, je pro to tato místnost ideální. Navíc jsem zde vytvořila dvě pracovní místa pro další členy rodiny, takže v dětském pokoji ani obývacím prostoru nemusí být klasický PC stolek.

V případě, že bude v rodině více dětí, lze tento pokoj přetvořit na dětský. S ohledem na požadavky čtenářů jsem ponechala WC a koupelnu na totožném místě.

Barevné řešení

Barevně jsem volila kontrastnější řešení bílé a tmavšího dekoru dřeva (ořech). To je ještě doplněno o krémové stěny, takže byt působí více útulně. Kromě dekoru dřeva jsem použila hodně přírodních materiálů, ať už na výplně skříní, koberce či textil a také samozřejmě na obklad.

Bydlení pro kočku

V předsíni, kromě již zmiňované šatny, je u vstupu skříňka pro uložení obuvi. V další části chodby, až za rohem schované, je pak na stěně drbátko pro kočku a v rohu u vstupu do koupelny prostor pro kočičí záchod. Určitě bych všechny tyto kočičí nezbytnosti neumisťovala do obytných místností.

Preference sprchového koutu

Koupelna a WC – volila jsem obklad, který evokuje divoký přírodní kámen a spolu s dřevěným nábytkem je koupelna útulná a teplá. Je sice tmavší, ale to spraví dostatečné osvětlení. I když bych preferovala sprchový kout, na přání čtenářů jsem tam umístila vanu se sprchovou zástěnou. Jen tak tak se pak vešla umyvadlová skříňka a nějaké úložné prostory. Pračka je umístěna v kuchyňské lince.

Obytný prostor - jedná se o obývací kuchyň, kde jsem navrhla docela velkou kuchyňskou linku do U. Kromě standardních vestavných spotřebičů jsem počítala i s vestavěnou pračkou, která se nevejde do koupelny. Vedle linky je pak pod oknem rohová pohovka a odkládací stolek. Naproti pohovce samozřejmě TV a naproti kuchyni jídelní stůl pro čtyři osoby. Je zde kontrast bílé barvy na nábytku a tmavšího dezénu dřeva.

Uspořádání ložnice

V ložnici je postel umístěná v rohu místnosti tak, aby se sem vešlo co nejvíce nábytku, respektive základní vybavení jako komoda na prádlo a malá skříň pro dvě osoby. Barevně jsem opět volila tmavší a útulnější barvy a přírodní dekory. Na stěně je použitá tapeta s jemným dekorem.

Nechybí pracovní stoly

V pracovně jsem neměla mnoho možností a tak je vybavení řešené tak, aby se využil každý centimetr. Kromě úložných prostor samozřejmě nechybí pracovní stoly. V dětském pokoji také nebylo příliš mnoho prostoru na různá řešení, snažila jsem se maximálně využít prostor tak, aby se tam vešly dvě děti.

Obytná plocha PŘED66,8 m2
Obytná plocha PO66,8 m2

Reklama

Související témata:

Související články

Dům podle feng šuej rozehřály barvy přírody

Nové bydlení pořizujeme z různých důvodů. Nejčastěji prostě proto, že to stávající je nevyhovující. Rodina se rozrůstá, máme vyšší požadavky, nevyhovuje nám...

Výběr článků

Načítám