Hlavní obsah

Ideální byt pro rodinu pamatoval na rodiče, syna i psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké máte představy o svém bydlení? Někteří spíše tušíme, než víme a rádi se necháme inspirovat. Co budeme potřebovat? Důležité je především slepě nepřejímat, ale do paměti nebo do poznámek ukládat ty informace, které vyhovují právě našemu stylu bydlení. Nutno poznamenat, že v bytě, který jsme mohli díky Donlic ateliéru virtuálně navštívit je zajímavých řešení tolik, že si na své jistě přijdou všichni příznivci moderního stylu bydlení.

Článek

Začněme základními údaji, jak se při úvodním seznamování patří. Tak tedy: manželský pár, jeden syn, jeden pes. Na každého ze čtyř členů rodiny bylo v novém domově maximálně pamatováno.

Šli správným směrem

Čím víc budeme mít o nové podobě svého bydlení jasno, tím obtížnější budeme hledat byt takový, který by vyhovoval našim představám. Výsledek? Koupíme byt, který se jim bude pokud možno co nejvíce přibližovat. Dalším prozíravým krokem bude návštěva architekta, kterému svěříme své představy. Přesně touto cestou se noví majitelé vydali. Šli správným směrem k architektce Ivaně Dombkové z ateliéru Donlic.

Přímý vstup na předzahrádku

Novostavba při pohledu na exteriér a vstupní společné prostory nastavovala moderní tvář bydlení. K řešení bytu už ale bylo možné mít výhrady. I když i zde se našly skutečně příjemné stránky – atypický byt má přímý vstup na předzahrádku a především možnost koupit dva sousední byty. Tak získala nová podoba rodinného bydlení zajímavou startovací pozici.

Práce postupovaly rychle

„Protože majitelé bytu přišli včas, bylo možné uskutečnit prakticky všechny změny, které byly navrženy. Základem se stalo spojení obou bytů, což přineslo požadovanou velikost. Tak bylo možné navrhnout řešení bytu tak, jak nejlépe vyhovovalo představám a požadavkům jeho majitelů,“ říká architektka.

Zatímco někteří noví majitelé bytu přicházejí se spíše neurčitými představami o nové tváři svého domova, zde si architektka spolupráci nemohla vynachválit. „Hovořili jsme stejnou řečí - určitě k tomu přispělo i to, že má majitel bytu stavební profesi,“ říká a pokračuje: „Při řešení některých více technických otázek vůbec nebylo nutné vysvětlování a zdůvodňování a práce na novém projektu rychle postupovaly vpřed a byt získával novou podobu.“ Tak tedy, rychle k cíli.

Pracovna – věc veřejná

Jaké byly priority? V bytě vznikl poměrně velký pokoj pro syna, požadavkem rodičů byla i samostatná koupelna u ložnice. Za druhou samostatnou malou toaletou vznikla technická místnost s pračkou, sušičkou a sprchou pro psího miláčka rodiny.

Zajímavé řešení provázelo návrh pracovny. Zatímco v devadesáti případech si ji majitelé přejí umístit do klidové části bytu nebo domu, aby myšlenky mohly plynout nerušeny, tady se pracovna stává součástí obytného celku. Originální řešení ale nechává šanci – betonový středový blok slouží nejen jako předělový prvek, ale spolu s posuvnými skleněnými stěnami dokáže pracovnu jednoduše uzavřít. Soukromí přesto nevylučuje kontakt s ostatními.

Nezapře technickou tvář

Ze strany pracovny předělový blok poskytl prostor na zabudování audiotechniky. Myslelo se skutečně na vše, do nejmenšího detailu. Rozvody jsou skryty v panelu a vyvedeny přímo k elektronice. Pracovna nezapře technickou tvář. O betonovém středovém elementu jsme se již zmínili. Technický materiál nezůstal osamocen – betonovou stěrkou jsou poněkud netradičně řešeny i stěny pracovny. Ostatní části interiéru kromě koupelny jsou vyvedeny v příjemném, šedobéžovém světlém odstínu, spojujícím barvu hliníku a dřeva.

Zajímavým řešením vstup dokořán

Při procházce bytem si nemůžete nevšimnout velkého podílu hliníku, který se zde stává jedním z dominantních materiálů. Architektka jej zvolila nejen pro jeho módnost, ale svou technickou podobou nejlépe vystihuje mírně technický styl bytu. Nezanedbatelná je také jeho schopnost prostor rozjasnit. Hliník si pokládá za čest také oddělovat relaxační část.

Hovoříme-li o technických finesách, musíme se zmínit i o koupelně. Stejně jako u některých jiných realizací, také zde architektka Ivana Dombková navrhla betonové stěrky místo klasického obkladu. „Nejedná se o obvyklé řešení. Ačkoliv vypadá velmi zajímavě a patří mezi výrazné prvky, není možné jej automaticky navrhovat v každém bytě. Bezespárová, hladká povrchová úprava je vhodná do moderních, designově řešených interiérů s určitým minimalistickým pojetím,“ vysvětluje. V podlaze je instalováno topení.

Naplnění představ

Navzdory chladným materiálům nepůsobí byt chladně a neosobně. Zásluha patří především ořechové podlaze, která prochází celým bytem. Není osamocena – stěna chodby je také obložena ořechem. Hra kombinované kresby s dveřmi dlouhou plochu zajímavě rozptyluje. Dveře jsou bezobložkové, vysoké až ke stropu – vše směřuje k efektnímu výsledku. Ostatně, tak je tomu zde u každého prvku, u každého detailu. Není důležité je stavět na odiv a upřednostňovat je. Z pohledu stylu bytu a naplnění představ jeho obyvatel je nejdůležitější celkový soulad, vjem, jaký v nás byt zanechává.

Fota: Donlic´ Interier

Reklama

Související témata:

Související články

Dům podle feng šuej rozehřály barvy přírody

Nové bydlení pořizujeme z různých důvodů. Nejčastěji prostě proto, že to stávající je nevyhovující. Rodina se rozrůstá, máme vyšší požadavky, nevyhovuje nám...

Výběr článků

Načítám