Hlavní obsah

I v malém prostoru může vzniknout originální koupelna

Komu by se nelíbila velká koupelna? Často je možné ji zvětšit v rámci rekonstrukce, v některých případech si ale musíme vystačit s kapesními rozměry. Nemusíte být smutní – i tak můžete mít koupelnu hezkou, originální, zcela funkční, za kterou budete sklízet pochvalu od každé návštěvy. Že se vy v ní budete cítit příjemně, je už samozřejmostí.

Článek

Bára a Pepa, mladý manželský pár, si koupili v panelovém domě byt 2 + 1. Ještě před nastěhováním se rozhodli uvést do pořádku koupelnu a kuchyň. Dále pak měli v úmyslu postupně, podle finančních možností, přistoupit i k rekonstrukci zbývajících místností. Přestože se na úpravu prvního vlastního hnízdečka oba těšili, zjistili, že vybavit miniaturní prostory tak, jak si představovali, nebude právě jednoduché. Důvodem nebyla nedostatečná nabídka trhu, ale především nedostatek místa. Trable nastaly již s první místností, která měla být rekonstruována, a to s koupelnou.

Ve jménu prostoru

Malá koupelna má rozměry 160 x 150 cm, přičemž na kratší straně jsou dveře. Podrobnější popis je zbytečný – jedná se o naprosto standardní minikoupelnu v panelovém bytě. Přesto zde měli alespoň jednu výhodu, protože koupelna alespoň nebyla průchozí.

Rekonstrukce se zpočátku novomanželům zdála být snadnou záležitostí. Staré PVC se rozhodli nahradit keramickou dlažbou, která by ladila s obklady stěn. Oba mladí lidé měli slabost pro mozaiku, a tak o typu obkladu bylo snadno rozhodnuto. Součástí rekonstrukce měla rovněž být výměna původního sanitárního vybavení za nové. Důvodem nebyl pouze značně poškozený smalt vany a nedostatečná elegance umyvadla, ale především úspora místa. Té by se podle názoru manželského páru docílilo výměnou vany za sprchový kout. Ušetřený prostor by se pak využil k umístění automatické pračky.

V tak malé koupelně by určitě stálo za úvahu hledat jiné umístění, aby poměrně rozměrný spotřebič nezabíral tak drahocenné místo, ale jak Bára, tak Pepa neměli z domova dobré zkušenosti s hlučností této domácí pomocnice, a tak si nepřáli, aby je rušila při odpočinku. Zvláště, když v dalším díle rekonstrukce chtěli kuchyň propojit s obývacím pokojem.

Zvládnou to vlastními silami? Měli pocit, že o nové tváři koupelny mají poměrně jasnou představu. Na pomoc s vypracováním projektu rekonstrukce koupelny si pozvali trojici studentů architektury, jejichž adresu, respektive jejich firmy Mjolk, objevili na internetu. Netušili, že studenti zcela zboří jejich představy o podobě malé, ale funkční a příjemné koupelně.

Pračka musí ven!

„Vybrali jsme si studentskou firmu, protože jsme kalkulovali s tím, že kluci budou levnější než již dostudovaní architekti, ale také proto, že s ohledem na věk lépe porozumí našim představám. Všechno ale bylo poněkud jinak,“ vzpomíná Bára. „Ne, že by nás nevyslechli. Naopak - dokonce nám vypracovali vizualizaci koupelny, jak by vyhlížela, kdyby měla odpovídat našim představám. Zároveň se nám ale od prvopočátku snažili náš záměr rozmluvit.“ Proč?

„Nebyl by problém vtěsnat i na tak malý prostor sprchový kout, umyvadlo a pračku. Pro samotného člověka už by ale moc místa nezbylo. Koupelna by se stala skutečně pouze hygienickou místností, kde se uživatelé bytu a jejich prádlo zbavují nečistoty. A to by nebylo zrovna rozumné, protože moderní koupelna by měla plnit i relaxační roli. Na to ale koupelna, do které se sotva vejdete, skutečně nemá,“ říká Jan Mach a jeho kolega Pavel Nalezený dodává: „Navíc v tomto případě bylo skutečně zbytečné snažit se vecpat pračku do tak malé koupelny, protože ji šlo bez problémů zakomponovat do kuchyňské sestavy.

Původní záměr manželské dvojice měl zcela jistě kořeny ve špatných zkušenostech se starými typy praček. Neuvědomili si ale, že dnešní pračky jsou podstatně tišší než jejich předchůdkyně. Nenadělají o nic větší hluk než například myčka nádobí, se kterou manželé v kuchyni jednoznačně počítají. Navíc u některých praček si můžete zadat program, který se ždímáním počká, až nebude skutečně nikoho rušit.“

Barvy koupelně pomohou

Bára a Pepa se nakonec nechali přemluvit a ze tří připravených návrhů si zvolili ten, který v koupelně počítal pouze s vanou a umyvadlem. Nechali se přesvědčit, že pokud se do koupelny nevejde jak vana, tak i sprchový kout, je vhodnější dát přednost vaně. V té se, zvláště je-li vybavena zástěnou, můžeme i pohodlně vysprchovat, zatímco sprchový kout nám koupel neumožňuje. Vaně dají přednost i děti, s nimiž manželé v blízké budoucnosti počítají.

Naprostá shoda mezi firmou a mladými manželi vládla ohledně vzhledu koupelny. Co se týče obkladů stěn, souhlasili s kombinací mozaiky pastelově zelené barvy s bílými obklady klasického formátu. S výraznou zelenou počítají i na doplňcích v ostatních místnostech.

Vyvarujte se kompromisů

Manželé počítali na rekonstrukci koupelny s určitým obnosem peněz. Realizace návrhu, který si vybrali, by je stála poněkud vyšší obnos. „Pochopitelně, že při zpracovávání projektu je třeba brát zřetel na finanční možnosti investora. Na druhou stranu je škoda vybavovat si rekonstruovaný být tím nejlevnějším zařízením. Nízká cena se podepisuje na kvalitě a vizáži, a tak si lidé většinou stejně brzy kupují vybavení nové,“ říká poslední z trojice Jan Vondrák. Podle jeho slov koupelnu v tomto případě „prodražuje“ pouze designové umyvadlo. Vůbec nemusí být čtvercového tvaru, to záleží na vkusu investorů. I domácí výrobci již nabízejí velmi elegantní umyvadla, která se mohou stát dominantou koupelny a jejich cena je přijatelná i pro mladou rodinu.

Větší obtíže mohou nastat se sháněním umyvadlové skříňky. Pokud na trhu nenajdeme žádnou, která by se nám líbila, je možné si ji nechat vyrobit na na zakázku. Řada truhlářských firem vám ji zhotoví za podstatně nižší částku, než byste ji sehnali v obchodě. Pozor bychom měli dát na to, aby byla vyrobená z materiálů snášejících mokrý provoz.

Naprostá shoda názorů vládla při výběru vodovodních baterií. Manželé si vyhlédli kvalitní termostatické baterie s elegantním, velmi jednoduchým designem. Přímo višničku na dortu bude představovat výběr vhodného žebříku na sušení ručníků a nezbytných koupelnových doplňků. „To už ale kluci snad nechají na nás,“ směje se Bára.

Přibližná kalkulace vítězného návrhu

Vana od 5000 Kč výše

Zástěna 7000 -15 000 Kč

Designové umyvadlo od 4000 Kč výše

Bílá keramická dlažba klasického formátu - přibližně 300 Kč/m2

Keramická mozaika – přibližně 600 Kč/m2

Designové termostatické vodovodní baterie – od 3000 Kč výše

Vizualizace a plánky: archiv časopisu PANEL PLUS a firmy Mjolk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám