Hlavní obsah

Do klasického 3+1 se po rekonstrukci vejde i netypicky velká koupelna

Stále více lidí se obrací na redakce časopisů, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu, další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený, prostě aby, pokud možno po všech stránkách, vyhovoval jejich přáním a potřebám.

Článek

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou, v jiných tak dlouho hlodá nespokojenost, dokud se nepustí do komplexní přestavby, při níž se snaží dispozici bytu radikálně změnit.

V dalším pokračování seriálu přinášíme návrhy a možná řešení bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala celkovou rekonstrukcí panelového bytu 3+1. Věříme, že i tentokrát v jejích návrzích najdete inspiraci pro rekonstrukci právě vašeho bytu.

Dopis od Silvie
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s velkou prosbou: s priateľom sme kupili 3izbový byt v jednom paneláku v Žiline na Slovensku. Byt je v pôvodnom stave od roku 1968. Očaril nás výhľad z našich dvoch balkónov. Už rok v ňom bývame bez začatia rekonštrukcie, lebo nevieme sa rozhodnut, ako to vlastne mame spravit. Radi by sme založili už i našu rodinku, ale pred doriešením prestavby či rekonštrukcie bytu sa bojíme do toho isť. Jediné na čom sme sa zhodli, že chceme mať na náš byt relatívne veľkú kúpeľňu: kde by sme mali sprchovací kut i vanu a pračku. Ja by som mala i obývačku spojenu s jedálnym kutom. Ale radi si necháme poradit odborníkmi.
Velmi radi pozeráme Vaše stránky, sú tam fakt zázračné riešenia bytov – jednoduché a pritom perfektné. Preto sme sa obrátili na Vás. Za Vašu ochotu vopred veľmi pekně ďakujeme. S pozdravom Silvia

Shrnutí požadavků čtenářky

  • byt pro dvě osoby (pár), v budoucnu rodina
  • kompletní rekonstrukce bytu
  • požadavky na koupelnu: především velkou koupelnu se sprchovým koutem, vanou i pračkou
  • obývák spojený s jídelnou

Chtějí velkou koupelnu

Oslovila nás čtenářka, která si pořídila s partnerem byt v panelovém domě z roku 1968 v Žilině. Rádi by celý byt rekonstruovali, protože v budoucnu plánují rodinu a chtějí, aby byl byt v lepším stavu. Zásadním požadavkem je, že si čtenářka přeje větší koupelnu, než je stávající. Byla by ráda, aby se do koupelny vešla jak vana, tak i sprchový kout a také pračka. Co se týče jídelního koutu, byli by obyvatelé bytu rádi, kdyby byl spojen s obývacím pokojem. Více speciálních požadavků nemají, ale neměl by chybět dětský pokoj.

Změny bytového jádra

Co se týče dispozice bytu, změny jsem navrhla především v prostoru původní koupelny a kuchyně. Po zrušení původního jádra jsem navrhla novou dispozici, která především vychází z velikosti koupelny. Aby bylo možné splnit požadavky čtenářky a vytvořit velkou koupelnu, bylo nutné, aby byl vstup do kuchyně přes obývací pokoj. Toaletu jsem ponechala na původním místě, pouze jsem její prostor malinko zvětšila, aby byla komfortnější a vešlo se i větší umyvadlo.

Světlo v koupelně

Vybavení koupelny zahrnuje podle přání čtenářky vanu i sprchový kout, navíc s prostornou umyvadlovou skříňkou. Pračka se vešla nakonec také, ale pro lepší manipulaci s prádlem jsem volila pračku plněnou vrchem, u které se nemusí ohýbat pro prádlo. Pro průchod světla do koupelny a na toaletu jsem navrhla nízká okna u stropu, mohla by být i funkční a přispět tak k lepšímu odvětrávání prostor.

Imitace tmavého mramoru

Barevně jsem v celém prostoru vycházela z tmavšího desénu podlahy, použila jsem tzv. průmyslovou mozaiku v tmavém moření. Na toto barevné provedení navazuje desén použitý na dveřích a nábytkovém vybavení.

V koupelně a na wc jsem použila tmavší barvu obkladů a dlažby – jde o imitaci tmavého mramoru, celým prostorem pak prostupuje dekorativní pruh z totožné série, ale s dekorem mozaiky. Nejen jako dekorativní prvek jsem použila systém obkladů na stěnu i na podlahu, který se skládá z malých kamínků. Použila jsem je na podlahu do sprchového koutu a dekorativně jako obklad vany a za zrcadlem. Vzhledem k použitým barvám a materiálům je prostor koupelny a wc útulný a působí luxusním dojmem. Naprosto se zde ztrácí pocit, že se jedná o panelový byt …

Sedátko s botníkem a věšákem

Vybavení předsíně je standardní, navrhla jsem malou místnost, která by měla spíše sloužit jako technická místnost pro uložení úklidových prostředků a předmětů s větším objemem. Vstup je hned vedle vchodových dveří do bytu. Navrhla jsem křídlové dveře s velkou výškou téměř až ke stropu, které působí i dekorativně. U vchodu jsem naplánovala sedátko s botníkem a věšákem. V chodbě za rohem je navíc velká prostorná šatní skříň na kabáty. Pro oživení a jako kontrast k tmavému desénu dřeva jsem volila nerezové a skleněné prvky, například poličku na věšákové stěně, dveře skříně a samozřejmě čistě bílou výmalbu.

Skleněné posuvné prvky

Při dalším postupu do útrob bytu je možné přímo z předsíně vejít do obývacího pokoje, ve kterém jsem navrhla i jídelní kout. Prostor obývacího pokoje jsem rozdělila na dvě části. V první je relaxační prostor s TV, kde jsou pohovky rozestavěny tak, aby vytvářely i dělící příčku od jídelního koutu.

Na stěnu k TV jsem navrhla nábytkovou sestavu, která záměrně vykrývá celý prostor stěny a tím jí i opticky zvětšuje a rozšiřuje tak prostor. Jde o otevřený systém regálů, které jsou doplněny o posuvné skleněné prvky, které podle potřeby mohou zakrýt TV nebo některé jiné prostory.

Velká vitrína na nádobí

Jídelní stůl je velký a záměrně umístěný k oknu, aby bylo plně využito proudící denní světlo. Navíc nechybí vedle stolu velká vitrína pro uložení většího množství nádobí. Vstup do kuchyně jsem vyřešila stavebním otvorem a posuvnými dveřmi, totožnými s těmi, jaké jsou do technické místnosti v předsíni. Jedná se o vysoká posuvná křídla, kde je, dekorativně jako na šachovnici, vždy otočen směr let dřeva.

Mobilní kontejnery pro uložení drobných předmětů

Prostor kuchyně není příliš velký, ale výhodou je docela prostorná spíž, která pojme velké množství potravin a mnoho dalších kuchyňských předmětů. Opět se zde opakují dveře, které byly použity do technické místnosti a z obývacího pokoje do kuchyně. Kuchyňskou linku jsem navrhla tak, aby na jedné straně byly umístěny všechny spotřebiče, což výrazně zmenšuje pracovní plochu, kterou nahrazuje pult pod oknem naproti. Vzhledem k radiátoru pod oknem je pult doplněn mobilními kontejnery pro uložení drobných předmětů. Zároveň umožňuje i sezení u okna pro dvě osoby.

Masivní dřevo na pult

Navíc jsem záměrně na pult použila masivní dřevo, které tak kontrastuje s protější linkou, kde je navržena kamenná pracovní deska a skleněný obklad. V kuchyni nechybí klasická vestavěná kombinovaná chladnička s mrazákem, vestavěná myčka nádobí (šířka 60 cm), prostorný dřez, zásuvkové kontejnery, odsavač par, který může být komínový, protože kuchyně je oddělena od obývacího pokoje.

U ložnice a dětského pokoje dispozice zachovány

Ložnici a dětský pokoj jsem ponechala, jejich dispozice zůstaly zachovány. V ložnici nechybí šatní skříň a komody na prádlo, vešla se i docela velká dvoulůžková postel a noční stolky. Vše je opět v dekoru tmavého dřeva oživeném dekoracemi a skleněnými dveřmi na skříni.

Dětský pokoj jsem záměrně navrhla pro dvě děti, vešla se sem velká prostorná šatní skříň, dvě postýlky naproti sobě a pod oknem pracovní stůl pro dvě osoby. Pro oživení jsem použila navíc vanilkovou barvu na posuvné dveře šatní skříně i malé skříňky.

Netrpělivost se nevyplácí

Vytvořte mi úžasný interiér, ale musím vás upozornit, že mám málo peněz. A nezapomeňte na to, že se do toho malého prostoru musí nějak "nacpat" všechno tohle vybavení...

To jsou požadavky, s nimiž obvykle přicházejí zákazníci za bytovým návrhářem. Na něm pak je, aby tyto představy usměrnil a osekal jen na praktické a nezbytné věci. Protože jinak se většinou není možné vejít do rozpočtu, který se obvykle nesmí za žádnou cenu překročit.

Lidé také bývají netrpěliví, na návrháře spěchají a nemají ponětí o tom, jak dlouho taková práce trvá. Dobrý projekt nejde udělat hned napoprvé nebo do týdne. A když už pak mají návrh v ruce, často se rozhodnou spolupráci s odborníkem přerušit a vše si udělat sami. A to je chyba.

Celý prostor jsem se snažila vyřešit především funkčně s maximálním důrazem na zrušení pocitu, že se jedná o byt v panelovém domě.

Reklama

Související témata:

Související články

V bytě po rekonstrukci věčně vládne jaro

Mladí partneři bydleli v podnájmu, a jeho cena se pomalu zvedala. Rozhodli se proto, že budou raději investovat do vlastního. Objížděli Středočeský kraj,...

Výběr článků

Načítám