Hlavní obsah

Rekonstrukcí malého panelákového 2+kk vzniklo zcela nové bydlení

Přestěhovali jste se do nového bytu a chcete ho upravit podle svých představ, nebo jste se rozhodli, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? V tomto i v předchozím případě vás čeká více či méně náročná rekonstrukce, ke které každý přistupuje jinak.

Článek

Stále více lidí se obrací na redakce časopisů, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu, další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený, prostě aby pokud možno po všech stránkách vyhovoval jejich přáním a potřebám.

Také na adresu naší redakce dochází mnoho dopisů a mailů s žádostí o pomoc. Proto jsme se rozhodli vyhovět alespoň několika našim čtenářům a rady a možná řešení z dílny interiérové designérky Kateřiny Mlejnkové pravidelně uveřejňovat v rubrice Proměny bytu. A tady je první splněné přání. Věříme, že bude inspirací i pro mnoho dalších čtenářů.

Přání majitele bytu
Dobrý den. Měl bych zájem o radu ohledně rekonstrukce mého bytu. Jedná se o byt 2+kk v panelákovém domě. Byt je v současné době ve špatném stavu. Zasílám v příloze fotografie (nábytek a veškeré vybavení v bytě nebude použito). Na přiložených pláncích jsou rozměry jednotlivých stěn, s tím, že všechny vnitřní stěny jsou pouze příčky z ytongu nebo sádrokartonu. Byl bych rád o radu celkového rozvržení bytu (kromě koupelny a wc). Příčky můžou jít pryč, okna jsou plastová. Zajímá mě především, jak nejlépe vyřešit úložné prostory, protože byt je malý (41 m2).
Největší finanční částku hodlám vložit do nové kuchyně a to cca 100 000 Kč i se spotřebiči, včetně osvětlení a jídelního stolu. Dalších 100 000 Kč na ložnici a obývací pokoj. Podlahy jsou zde PVC, které je třeba vyměnit. Na to mám samostatné finanční prostředky, blíže nespecifikované. Jaký typ podlahy byste doporučili? Počítám tedy s celkovou úpravou bytu včetně maleb, podlah, osvětlení. Pokud vás zaujal můj byt, budu velice rád, když mi poradíte. V případě potřeby upřesnění některých údajů mě kontaktujte.

Kompletní změna dispozice i vybavení

Čtenář požaduje kompletní změnu dispozice bytu. Stávající příčky vytvořili předchozí majitelé a je možné všechny odstranit. Vzhledem k této zásadní změně se bude jednat o kompletní rekonstrukci bytu a navržení veškerého nového vybavení. Nejprve jsem se snažila vytvořit novou dispozici bytu tak, abych dodržela několik zásad: ponechat samostatné wc, vytvořit novou větší a funkční koupelnu, lépe využít předsíň, navrhnout obývací prostor s kuchyňským koutem a ložnici s úložnými prostory.

Vzhledem k tomu jsem tedy ponechala místnost wc na stávajícím místě, koupelnu jsem ovšem prohodila se stávajícím kuchyňským koutem. Díky této změně došlo k posunu stěny se vstupem do místností a také k vytvoření koutu v obývacím pokoji, který lze využít pro kuchyňskou linku. Tím vznikla lépe řešená předsíň, která se již nevyznačuje pouze množstvím dveří, ale i prostorem pro vestavnou skříň s věšákem.

Přestože jsem do poslední chvíle plánovala vstup do ložnice z předsíně, nakonec jsem se rozhodla pro vstup z obývacího pokoje. Vzhledem k tomu, že bude čtenář v bytě sám, eventuálně budou obývat byt osoby dvě, to není problém a byt díky zrušení předělu mezi okny získává více přílivu denního světla a potřebnou vzdušnost. Koupelna je navržena se vstupem z ložnice, což rovněž není problém, pokud jsme ponechali samostatnou toaletu s malým umyvadlem přístupnou z předsíně.

Vzhledem k velikosti bytu jsem volila světlé barvy, skleněné vysoké dveře, které propouští světlo až do předsíně. Dveře mezi obývacím pokojem a ložnicí jsou posuvné a mohou tak být stále otevřené, aniž by překážely v průchodu. Veškeré vybavení bytu jsem navrhla zcela prakticky. Vzhledem k tomu, že byt je velmi malý, nezbývá zde prostor pro dekorativní nábytek, ale vše je zcela funkční. Všechny nábytkové prvky také spojuje barevné pojetí, použila jsem především dřevo světlého dekoru, převládá bílá barva a pro oživení barevné prvky.

Na podlahu jsem navrhla mozaiku v provedení světlého dubu. Dveře jsou díky sklu a šedému rámu neutrální. Koupelně dominuje dekorativní černobílá mozaika na bílém základu s detailem zelené barvy. Zcela záměrně jsem použila totožnou podlahovou krytinu i do koupelny a na wc. Do koupelny jsem navrhla velký sprchový kout a do prostoru koupelny se vešla pračka s větším umyvadlem a nezbytnými úložnými prostory.

Nábytkové vybavení obývacího pokoje se odvíjí od velikosti kuchyňské linky, do které je zahrnut i jídelní stůl, který je tak zvýšený, vzhledem k výšce pracovní desky linky. Provedení je kombinace bílého laku a světlého dřeva, ideálně desénu dubu. Nechybí vestavné spotřebiče a barové stoličky k jídelní čísti. Zbylá část prostoru zahrnuje standardně pohovku, odkládací stolek, televizor a TV komodu.

Vše jsem doplnila systémem zavěšených modulů, které slouží jako odkládací prostor a nezbytnou lampu pro čtení. Stěny ve výklenku pro kuchyňský kout, včetně té, která pokračuje až k oknu, jsem opatřila světlou pastelovou barvou. Jako dekoraci jsem ještě vytvořila mezi okna hnědošedý vertikální pás.

Základem vybavení ložnice je šatní skříň na níž navazuje dvoulůžková postel s nočními stolky. Dále jsem pak použila už jen nezbytnou komodu a pro potřebu malý multifunkční skládací stolek se židlí. Vzhledem k posteli se více vybavení nevešlo. Pokud bude čtenář v bytě bydlet trvale sám, pak by postačilo jednolůžko a před oknem by vznikl větší prostor pro pracovní stůl s pevným PC. Na nábytku převažuje opět bílá barva a všechno je oživené barevnými moduly. Naproti posteli jsem na prázdnou stěnu použila opět pastelovou barvu. Podle potřeby si bude moci čtenář na tuto stěnu zavěsit například TV.

Čtenáři bych doporučila, aby vždy na prvním místě dbal na praktičnost a funkčnost. Dekorativní prvky by měly být decentní a použité spíše v detailech. Místo parket lze použít levnější materiály s podobným efektem, což platí například i pro nábytek. Dražší materiály, jako dřevěná dýha či lak, lze nahradit laminem nebo mdf s povrchovou úpravou vypadající jako lak. Nábytkové vybavení kromě kuchyňské linky nemusí být na zakázku.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám