Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila malý byt v elegantní pánské bydlení

Stále více lidí se obrací na redakce sdělovacích prostředků, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu. Další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby byt po přestavbě splňoval všechna jejich přání.

Článek

Také jste se rozhodli, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? Řešení je mnoho, ale v každém případě vás čeká více či méně náročná rekonstrukce. Také na adresu naší redakce dochází mnoho dopisů a mailů s žádostí o pomoc. Proto jsme se rozhodli vyhovět alespoň několika našim čtenářům a rady a možná řešení z dílny bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové pravidelně uveřejňovat. Čas běží a my vám předkládáme další splněné přání.

Dopis od Petry
Dobrý den, ráda bych poprosila o pomoc při návrhu rekonstrukce bytu 1+1 pro mého bratra, který koupil byt v panelovém domě. Bude v něm bydlet sám a na víkendy k němu budou přicházet jeho dva synové (sedm a devět let). Jelikož se jedná o byt v původním stavu s umakartovým jádrem, chtěli bychom ho zrekonstruovat. S pozdravem Petra

Požadavky investora

Koupelna

  • zavěšené wc se zabudovanou nádržkou
  • umyvadlo
  • sprchový kout minimálně 90x90
  • eventuálně otopný žebřík

Kuchyně

Požadavky na umístění spotřebičů

  • pračka 60x60
  • myčka 45x60
  • multifunkční trouba včetně mikrovlnky
  • lednice
  • sporák
  • spíž (pokud možno zachovat, případně zmenšit)
  • stůl

Pokoj

  • lůžko pro trvalé spaní
  • rozkládací pohovka
  • psací stůl pro PC
  • úložné prostory

Oslovila nás čtenářka, jejíž bratr si pořídil malý byt 1+1 v panelovém domě. Plánuje jeho rekonstrukci a potřebuje poradit s řešením dispozice. V bytě bude bydlet sám, na pravidelné návštěvy budou docházet jeho dva synové.

Mezi jeho požadavky tedy spadá podmínka vytvoření lůžek pro další dvě osoby. V koupelně si přeje sprchový kout, závěsnou toaletu a otopný žebřík.

Řešení spaní pro syny

Podle prostoru je třeba počítat s umístěním pračky buď do koupelny, nebo do kuchyně. V kuchyni nesmí chybět kromě standardního vybavení také potravinová skříň a mikrovlnná trouba.

Sám majitel bytu si představuje jednolůžko pro trvalé spaní a pak rozkládací pohovku, s kvalitním příležitostným spaním pro své syny. V bytě samozřejmě nesmí chybět dostatek úložných prostor, jídelní stůl a malý PC koutek.

Zásadní změna dispozice bytu

Vycházela jsem především z převážné změny dispozice bytu. V zásadě jsem ponechala na původním místě jen koupelnu a umístění kuchyňské linky, jinak došlo ke změnám v dispozici. Předsíň je nyní otočená a vznikl v ní prostor pro umístění základního vybavení, jako jsou botníky, věšák a malý úložný prostor se zrcadlem.

Prostor k nezaplacení

Z předsíně se vchází do koupelny, kde jsem místo původního výklenku pro toaletu navrhla sprchový kout a dále pak samozřejmě umyvadlo a závěsnou toaletu. Do prostoru jsem vměstnala i otopný žebřík a skříňky pro uložení kosmetiky.

Dále jsou pak z předsíně ještě dva vstupy, a to do šatny a obývacího pokoje. Šatna vznikla zcela nově. Není svou velikostí nijak oslňující, ale je možné zde ukládat věci od šatů, přes úklidové prostředky, cestovní tašky, sezónní věci a podobně.

Pro samotného muže je takový prostor k nezaplacení, neboť se mu bude lépe udržovat pořádek v obývacím pokoji.

Všechny zóny spojeny

Velký obývací pokoj zahrnuje všechny zóny, které jsou zde spojené. Protože bude v bytě žít především jedna osoba, tak to není problém. Navrhla jsem relativně velkou kuchyňskou linku, jejíž součástí je vestavná pračka, myčka a chladnička s mrazákem.

Horní skříňky jsem navrhla až do stropu. Je zde tak dost úložného prostoru i na potraviny. S ohledem na šetření místa bych volila pečící troubu s mikrovlnným ohřevem, aby tak nemusely být v lince dva spotřebiče. U linky nechybí malý jídelní kout u okna, který jsem navrhla jako barový stolek s židličkami.

Jednoduchý klik-klak systém

Do výklenku vedle kuchyně jsem navrhla pohovku, která je rozkládací a vhodná pro trvalé spaní. Nejde úplně o klasickou pohovku, také zde není úložný prostor, ale s ohledem na styl interiéru se taková "rozkládačka" na kovové konstrukci dobře hodí. Jde o jednoduchý klik-klak systém s vysokou životností (český výrobce RESA, model Aljaška).

Pevná postel s úložným prostorem

V tmavším rohu místnosti při vstupu jsem navrhla pevnou postel s úložným prostorem. Na ní navazuje skříňová sestava s úložným prostorem a dále pak pracovní stůl s PC pod oknem. V prostoru mezi okny naproti pohovce jsem navrhla výklenek ze sádrokartonu, kam jsem umístila televizor, který je zavěšen na zdi.

Působí elegantně a nadčasově

Celý prostor jsem barevně řešila ryze v pánském stylu. Základ tvoří desén tmavě hnědého dekoru dřeva, který je použitý nejen na nábytku, ale i na dveřích. Tento odstín působí velmi elegantně a nadčasově. Kontrast tvoří bílé stěny a podlahová krytina v šedém odstínu (RAKO).

Žádné koberce

Volba dlažby je ideální i s ohledem na údržbu a životnost. V prostoru nejsou žádné koberce, které by vyžadovaly větší údržbu a prahy, takže je možné používat například robotický vysavač, který se tak snadno může pohybovat po celém bytě.

Barvy možno vyměnit

V koupelně jsem pak volila světlé obklady v kombinaci s mozaikou, která je díky černé barvě zase pánská. V obývacím pokoji jsem jako barevný doplněk volila odstín modré barvy jak na nábytek, tak jako dekoraci. Tuto barvu může čtenář klidně vyměnit za jinou, podle svého vkusu.

Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám