Hlavní obsah

Krásná a praktická kuchyně se vešla i do malého prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelské nebo sousedské pozvání na kafe a závin, příležitost poklábosit si, zdrbnout známé, probrat všední den i vážné starosti. A kde většinou stejně skončíme? Samozřejmě v kuchyni. Čím nás tak láká a proč mnohdy nejmenší místnost v bytě všechny tak přitahuje?

Článek

Můj známý architekt Šimon Krátký to zdůvodňuje jakýmsi atavismem přírodního člověka. Centrem veškerého dění v jeskyni neadrtálce byl oheň a s ním související příprava potravy. Ať je to jakkoliv, kuchyně bude vždy alespoň pomyslným středem domácnosti.

Široká nabídka

Vybavení kuchyně a její dispozici přikládá většina lidí velký význam. Především žena si uvědomuje, že zde bude trávit hodně času, a proto chce mít tento prostor co nejpohodlnější a nejkrásnější.

Výrobci a obchodníci reagují na tento trend velmi pružně, a tak je nabídka kuchyní opravdu obrovská. Laik je při procházení kuchyňskými studii doslova zahlcen pestrou škálou materiálů, barev, úchytek, držáků a spotřebičů nejrůznějších značek a provedení.

Ujasněte si kritéria

To, jak by měla být kuchyně uspořádána a členěna, závisí na velikosti rodiny, na jejím životním stylu, na prostorových a finančních možnostech, estetických preferencích, ale i na tom, co ráda jí. Základní přehled o tom, co je na trhu k mání, získali mladí manželé při návštěvě několika kuchyňských studií. Tady si také ujasnili, jak by měla jejich kuchyňská sestava vzhledově vypadat. Mohlo by se tedy zdát, že tím byl problém vyřešen. Ale nebyl. Výrobce u vyhlédnuté sestavy nenabízel rohové díly.

Problém rohových dílů

„Sestava poměrně přesně splňovala naše představy a nechtěli jsme s výběrem začínat od začátku. Od známých jsme získali tip na společnost, která nabízela výrobu kuchyňských sestav na zakázku. Kontaktovali jsme je a společně probrali naše požadavky.

Když už jsme měli možnost větší volby, vybrali jsme si jinou pracovní desku, typ prosklení a úchyty na skříňky, jinak jsme vycházeli z původního vzoru,“ podotýká majitel bytu. Kuchyně má sotva 7 m², takže nebylo mnoho možností zásadně měnit rozmístění skříněk. Rohové pojetí zůstalo zachováno a ukázalo se jako nejvhodnější. Změny se týkaly pouze umístění jednotlivých pracovních center.

Řekněte své požadavky

Návrhu kuchyně předcházela návštěva pracovníků společnosti přímo na místě. Manželé jim poskytli podrobné informace, jak by měla jejich vysněná kuchyně vypadat. Všechny informace se pak promítly v kreslených, nikoliv počítačových, studiích možných řešení.

Na kvalitě nešetřete

Kuchyně byla podle požadavků mladých manželů navržena v zajímavé kombinaci červeného dřeva calvados s čelními stěnami v barvě slonové kosti. Zcela světlá byla zvolena i pracovní deska.

„Na pracovní ploše působí vznosně, ale pro domácí práce není příliš praktická. Pro snadnější údržbu bych dnes zvolila asi jinou barvu – například jemný vzor pepř a sůl. I po čase se mi velmi líbí použití shodných laminátových desek v barvě korpusů skříněk také na obložení zadní stěny mezi kuchyňskými skříňkami. Je praktičtější na údržbu a prospívá to i jednotnému vzhledu“ dodává paní Klára.

„A ještě jednu věc, bych chtěla připomenout. Kdybych mohla poradit, tak bych všem doporučila, aby nakoupili kvalitní pojezdy. Cenové rozpětí je velmi široké a ovlivňuje to cenu kuchyně, ale kvalitní pojezdy se výrazně podílejí na pohodlí při práci v kuchyni.“

Nerez a vestavba

Do nové kuchyně byly současně pořizovány i spotřebiče. „Vybírali jsme podle kvality a také ceny- zvolili jsme značku Baumatic, kde jsme při nákupu využili sezónních slev.

Máme spotřebiče v nerezovém provedení, které se nám na pohled více líbily a rozdíl v ceně, ve srovnání s bílými, nebyl až tak výrazný – pohyboval se zhruba do tisíce korun na jednom spotřebiči, někde i méně. Vzhledem k tomu, na jak dlouhou dobu kuchyň pořizujeme, se nám navýšení ceny nezdálo tak dramatické,“ vysvětluje majitel bytu.

„Všechny spotřebiče jsou vestavěné, kromě mikrovlnné trouby. Pro ni jsme si nechali přesně na míru připravit místo, takže se i ona stala součástí kuchyňské sestavy a nikde nepřekáží,“ dodává paní Klára.

Rady a tipy

Je dobré vědět

Při návrhu kuchyně je nutné pamatovat i na zdánlivé samozřejmosti. Kam třeba s odpadkovým košem? „Úplně jsme na něj zapomněli. Kuchyň je navíc navržena tak, že jsme ani dodatečně žádné vhodné místo nemohli najít. Firma to automaticky vyřešila za nás a odpadkový koš umístila na vnitřní dveře skříňky. Je to určitě vhodnější, než aby někde stál samostatně,“ shodují se mladí manželé.

Praktické postřehy

  • je vhodnější zvolit všechny spotřebiče od stejného výrobce, současné trendy přejí vestavěným spotřebičům, trendem jsou spotřebiče v nerezu
  • kuchyň nevybírejte pouze podle vzhledu – důležitá je kvalita pojezdů a vnitřního vybavení, na které se vyplatí si připlatit
  • doplňkové vybavení, jako je například závěsný drátěný program, je vhodnější pořídit si později, až se v kuchyni zabydlíte a ověříte si, kde vám poslouží nejlépe

Z vedlejšího pokoje se ozývá dětský pláč. Osmiměsíční Jakub se hlásí o pravidelnou dávku emocí, kterou mu zatím poskytne láhev sunaru, připraveného v pěkné a útulné kuchyni.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak naplánovat rekonstrukci

Chystáme-li rekonstrukci, jistě víme proč – ať jde o přestavbu koupelny, nebo kuchyně, věci, které je třeba změnit, jsou viditelné. Jenže každý byt má své...

Výběr článků

Načítám