Hlavní obsah

Žinkovský zámek koupila společnost z Malých Antil

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽINKOVY

Nad pohádkově vyhlížejícím zámkem v Žinkovech na jižním Plzeňsku zavlála, i když jen pomyslně, vlajka exotické konstituční monarchie zvané Svatý Kryštof a Nevis. Vlastníkem romantické památky sice zůstává v Čechách registrovaná firma Crown Estates, její vlastník, Angličan Terence Alfred Mackay, ale prodal svůj podíl společnosti Zamek Zinkovy.

Článek

A ta sídlí na zmíněném souostroví v karibských Malých Antilách. O ceně se dá jen spekulovat. Ale ještě v zimě nabízela jedna realitní kancelář zámek na prodej za čtyři milióny euro, tedy za více než 110 miliónů korun. V Crown Estates se vyměnili i jednatelé - nyní jsou tři a všichni jsou občané Lichtenštejnského knížectví.

Ledy se pohnuly

Starosta Žinkov Jiří Pomahač (NK) je spokojený - konečně se totiž pohnuly ledy. Za Mackayovi éry totiž panství připomínalo spící pannu. "Zámek je pro nás alfou a omegou rozvoje obce, teď by se mohlo začít něco dít," řekl Právu starosta, podle něhož si nová společnost již najala skupinu odborníků.

"Tvoří ji architekti, památkáři, marketingoví specialisté, dendrologové - ti zkoumají oboru a zámecký park. Společně vytvoří studii a pak bude na vlastníkovi, jak s ní naloží," vysvětlil Pomahač.

Projekt zastřešuje společnost CE Brno, specializovaná na realitní služby a stavební poradenství. Podle starosty zatím architekti hovoří o otevřeném modelu: zámek má sloužit kongresové turistice, našel by se však prostor i pro výstavy, kapli by mohli využívat svatebčané. "Tato koncepce by byla ideální, rozhodne ale vlastník," řekl Pomahač.

Škoda by se divil

Novogotická podoba zámku, který se zrcadlí v hladině žinkovského rybníka je z konce 19. století. V roce 1916 objekt koupil Karel Škoda, syn zakladatele Škodovky Emila Škody, který jej vlastnil do konce 2. světové války. Pak zámek převzaly odbory a udělaly z něj zotavovnu. V 90. letech jej prodali za pouhých 40 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám