Hlavní obsah

Ze zámku v Herálci na Havlíčkobrodsku vznikne hotel

Herálec (Havlíčkobrodsko)

Zámek v Herálci na Havlíčkobrodsku bude sloužit jako hotel s relaxačním a sportovním centrem. Rekonstrukce historického objektu začala v březnu a potrvá do dubna 2011, bude stát přes 126 milionů korun. Projekt investorské firmy Malý zámeček podpoří dotace z evropského fondu pro regionální rozvoj.

Článek

Po dokončení oprav zámek nabídne 20 pokojů pro hosty, kongresové a společenské prostory. Nebude chybět restaurace, relaxační a sportovní centrum s bazénem, fitness, saunami, tenisovým kurtem a golfovým trenažérem, popsala záměr jednatelka investorské společnosti Alexandra Kasperová.

Obecní úřad v Herálci projekt vítá. "Určitě jsme rádi. Je to památka Herálce a je jenom k užitku, když do ní někdo investuje," řekl starosta Jiří Ulrich. Obec, v níž žije kolem 1100 obyvatel, by se podle něj o tak rozsáhlý areál starat nemohla.

Zámek v Herálci

FOTO: Milan Caha, hrady.cz

Trojkřídlý patrový zámek má dvě nárožní válcové věže s cimbuřím a vikýři. V prvním patře se nachází bývalá kaple s malbami a štuky z doby kolem roku 1750. Zámek je obklopen anglickým parkem, za nímž stojí barokní hospodářské budovy. Rekonstrukci areálu provede jihlavská stavební společnost PSJ.

Zámek byl pravděpodobně postaven počátkem 17. století, přestavba v novogotickém stylu byla provedena v polovině 19. století. Do konce druhé světové války nemovitosti patřily německé rodině. Po válce byly znárodněny, v zámku pak sídlila i internátní zvláštní škola. Předposledním vlastníkem areálu byl kraj Vysočina, který zámek po několika letech prodal v dražbě. Společnost Malý zámeček památku vlastní od roku 2005. Zatím se postarala o kompletní opravy střechy a revitalizaci parku.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Zámek v Herálci

FOTO: Milan Caha, hrady.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Fulnek vydražen za jedenáct miliónů

Chátrající zámek ve Fulneku na Novojičínsku v úterý změnil majitele. Čechoameričan Rostislav Špaček prodal památkově chráněný objekt se zahradou a dalšími...

Lomnice nad Popelkou opraví zámek z peněz EU

Lomnická radnice zahájí v příštím roce na jaře celkovou obnovu zámku. Umožní jí to dotace z regionálního operačního programu Evropské unie. Oprava si vyžádá 54...

Výběr článků

Načítám