Hlavní obsah

Zateplování domovů pro seniory má trhliny

Právo, Petr Janiš

Ne snad, že by kusy polystyrenu či skelné vaty vedle sebe na fasádách čtyř pražských a středočeských domovů pro seniory neseděly. Ale ačkoli měly být domovy čtyři, zateplují se jen tři.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zateplování před zimou leckde finišuje, ne však v Krči.

Článek

Domov pro seniory (DPS) v Krči z akce vypadl patrně kvůli personálním změnám a údajně kvůli odmítnutí podepsat antidatovanou smlouvu.

Před tím, než se měly podepisovat smlouvy na zateplování, přišel DPS Krč o svou ředitelku Ilonu Matulovou, kterou jmenovali do funkce několik týdnů před volbami minulí pražští radní. Matulová tvrdí, že její výpověď, již schválili radní noví, byla motivována politicky.

A že poté, co byla v červenci odvolána, měla ještě podepisovat smlouvu s únorovým datem. Přímo na sociálním odboru magistrátu, který chtěl vyhovět požadavkům Státního fondu životního prostředí na udělení asi 4,5miliónové dotace. „Podepsat jsem to odmítla,“ řekla Právu Matulová.

Krčský domov ke smlouvě, která měla začít platit, až když ji podepíší všichni, přistoupil až v srpnu. A to se zateplování domovů v Kobylisích, Dobřichovicích a v Kytlici už chystalo.

Antidatovaná smlouva ano či ne?

Šéfka magistrátního odboru sociální péče Hana Halová se k údajné antidatované smlouvě nechtěla vyjadřovat.

„Vůbec nebudu komentovat, co říká paní ředitelka Matulová. Neunesla, že byla odvolána,“ řekla Právu Halová. „U podpisu smluv jsem nebyl, ale v Krči by mělo dojít k posunu termínu, letos se to už nestihne,“ řekl Právu pražský radní pro sociální věc Petr Dolínek (ČSSD).

Domov pro seniory v Kobylisích má mít podle ředitelky Zuzany Steinbauerové zatepleno do tří neděl a smlouva se podepisovala dávno. „Proč nezateplují v Krči, nevím. A nevím, co podepisovali oni, ale já mám všechno v pořádku,“ reagovala pro Právo Steinbauerová.

Trestní oznámení

Dolínek Právu řekl, že ředitel magistrátu Martin Trnka na Matulovou, která před Halovou řídila magistrátní sociální odbor, podal trestní oznámení. Ne kvůli zateplování, ale kvůli dopravě zdravotně postižených do práce, kterou měly zaplatit evropské fondy.

Matulová o tom loni podepsala smlouvu se společností Societa za více než 50 miliónů. Bývalí radní jí to sice původně uložili, avšak už neposvětili.

„Societa neplnila smlouvy, projekt byl skrečován, a proto se nefinancoval z evropských, ale našich peněz,“ uvedl Dolínek.

Matulovou však zaráží, že jednou podivně podepsané smlouvy platí, podruhé jsou trnem v oku.

„Každému se měří jinak. Ta samá věc jednou vadí, a jindy je v naprostém pořádku,“ shrnula Matulová, již ještě čeká vysvětlování na policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám