Hlavní obsah

Zámek v Borotíně na Blanensku čeká léta na nového majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOROTÍN

V Borotíně na Blanensku čeká léta tamní barokní zámek na nového majitele. Objekt sloužil do roku 2000 bezmála 40 let jako ústav sociální péče. Později si "zahrál" v Četnických humoreskách nebo Tankovém praporu. Nyní je opuštěný. Přestože je v poměrně zachovalém stavu, zatím se nepodařilo najít investora, který by jej opravil a využil.

Článek

"Obec na takovouto investici rozhodně nemá. Rekonstrukce zámku je ale v našem zájmu," uvedl borotínský starosta Zdeněk Toul. Doplnil, že obec má 430 obyvatel a ze svého rozpočtu by nebyla schopna se o historicky zajímavý objekt postarat.

Odhadní cena nemovitosti se pohybuje kolem 3,5 miliónu korun. Borotínští by byli rádi, kdyby z památky o 24 pokojích vznikl například penzion pro důchodce. Využitý by mohl být také jako penzion například pro návštěvníky golfového hřiště v nedalekém Kořenci, řekla Ivana Zapletalová z realitní společnosti, která budovu s přilehlým parkem prodává.

Zámek nechal vystavět v roce 1753 světící olomoucký biskup Jan Kryštof z Freyenfelsu. Objekt i s okolním parkem je památkově chráněn. Zámek byl po roce 1948 zestátněn a později v něm sídlil ústav sociální péče. Jeho chloubou je zachovalá zámecká kaple.

Realitní makléři vědí, že hledání nových majitelů pro památky, obzvláště někdejší velká panská sídla, je velmi složité. Přesto lze na jižní Moravě najít několik zámků, které se podařilo zachránit nikoli s pomocí státu, ale soukromého investora.

Příkladem jsou Nové Zámky v Nesovicích na Vyškovsku, které se změnily na soukromé sídlo nebo zámek tyčící se nad Letovicemi na Blanensku. Tento objekt byl doslova ruinou. V uplynulých letech jej ale koupil investor, který mu vrací původní podobu. Opravená část zámku již loni přivítala první návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech...

Výběr článků

Načítám