Hlavní obsah

Z nedostavěné sportovní haly vznikly nové byty

Právo, Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELEČ/TÁBORSKO

V Želči na Táborsku spěje mílovými kroky ke svému dokončení nový bytový dům, který vznikl ze skeletu kdysi nedokončené sportovní haly. V současné době zde stavební firmy dokončují střechu, fasádu a interiéry. Do třiadvaceti nových bytů by se měli začít zájemci stěhovat začátkem příštího roku.

Článek

Podle starostky Želče Dagmar Čaňkové (nezávislí) přináší nový objekt obci, která má dosud pouze pět bytů, nejen nové možnosti bydlení, které by mohly přilákat mladé rodiny s dětmi. Bytový dům je ale pro všechny obyvatele obce zároveň vítaným využitím skeletu sportovního areálu, který tu stojí bez užitku už od roku 1987.

Sportovní areál v Želči se začal stavět v osmdesátých letech minulého století, nikdy však nebyl dokončen. Vzhledem k tehdejšímu nedostatku financí bylo nakonec zrekonstruováno původní hřiště a sportovní areál vznikl jinde. Zůstalo zde nevzhledné torzo, které pak téměř 20 let nenašlo žádné využití.

Místo sportu byty

Až před lety se jej obecní zastupitelé rozhodli využít pro bytový dům. Se žádostí o státní dotaci v roce 2005 obec neuspěla, ale o rok později to už vyšlo a v květnu 2006 mohla stavba začít. Celkové náklady na stavbu, včetně úprav okolí, dosáhly zhruba 47 miliónů korun.

Dotace představovala 7,56 miliónu korun, zbytek obec pokryla z úvěru. "Noví obyvatelé se sem budou moci stěhovat na začátku příštího roku. Ve třech patrech bude celkem 23 bytů, z toho dvanáct je určeno pro sociálně slabší žadatele.

O nové byty je velký zájem. Žádostí o bydlení v tomto domě jsme dostali mnohem více, než jsme mohli uspokojit," uvedla Čaňková. Podmínkou pro získání bytu nebylo trvalé bydliště v Želči. Zástupci obce totiž doufají, že nové možnosti bydlení do obce přilákají mladé rodiny s dětmi.

Jejich zájem získat pro obec mladé lidi má podpořit i plánovaná stavba rodinných domků v Želči. Do dvou let by měla obec zajistit zasíťování přibližně patnácti pozemků pro výstavbu nových domů a zájemcům začít pozemky prodávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám