Hlavní obsah

Z domova pro seniory budou byty

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ubytovacích zařízení pro seniory v hlavním městě ubude. Od ledna mají být zrušeny penzióny seniorů, které hodlá magistrát převést do bytového fondu města. Změna čeká i největší domov důchodců v Bohnicích, který bude mít brzy soukromého provozovatele.

Článek

 "Není to náš záměr, ale nutná reakce na nový zákon o sociálních službách, který radikálně změnil pravidla v této oblasti," vysvětluje rušení penziónů radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS). Nový systém je podle něj nastaven na pomoc lidem se zdravotním handicapem, zatímco v penziónech byli umísťováni převážně zdraví senioři.

Nový zákon prý neumožňuje přijímat do těchto zařízení nové klienty. "S největší pravděpodobností budou penzióny seniorů převedeny pod bytový odbor Magistrátu hlavního města Prahy. I nadále však chceme penzióny zachovat pro potřeby sociálně slabším seniorům," říká radní s tím, že záměr bude teprve předložen ke schválení radě hlavního města.

ČSSD se to nelíbí

Transformace penziónů na normální byty se nelíbí opoziční ČSSD. Ta navrhuje, aby se penzióny staly součástí dosavadních domovů důchodců. "Tato zařízení byla vybudována záměrně v sousedství domovů důchodců a pomáhala tak navyšovat jejich kapacitu. Lidé, kteří jsou na tom zdravotně lépe, mohou bydlet v penziónu a servis domova využívat jen v případě potřeby," říká předseda hospodářského výboru pražského zastupitelstva Karel Klíma (ČSSD).

 "Po převedení penziónů do bytového fondu mají tyto domy sloužit částečně i jako azylová zařízení, čímž důchodci o část kapacity přijdou. Nájemné bude navíc podléhat deregulacím jako v jiných bytech, což může být pro řadu z nich neúnosné," namítá Klíma.

Hrozí i privatizace domovů důchodců

Podobně jako před časem středočeské nemocnice i domovy důchodců v Praze se mohou dočkat soukromých provozovatelů. První vlaštovkou má být domov důchodců v Bohnicích, kam soukromý provozovatel nastoupí už příští rok.

"Určitě nechceme tato zařízení privatizovat," říká radní Janeček. Stejně ovšem hovořil před časem o nemocnicích i středočeský hejtman Petr Bendl.

"Chceme mít nad našimi zařízeními kontrolu. To je i případ Domova seniorů Bohnice, ve kterém chceme zachovat všechny standardy doposud provozovaných služeb. Naopak od nového provozovatele očekáváme jejich rozšíření," ujišťuje radní Janeček.

Nový provozovatel Bohnic má vzejít z výběrového řízení, které se právě připravuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám