Hlavní obsah

Výstavba v Harrachově obtěžuje místní i turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARRACHOV

Obyvatelé i majitelé penzionů v Harrachově si stěžují na hluk, zvířený prach a zablácené komunikace. To je důsledek rozmachu výstavby v tomto dříve klidném rekreačním centru.

Článek

Podle  bývalého  harrachovského starosty Ivana Hendrycha se například v případě výstavby apartmánových bytů v Anenském údolí nedodržuje doba vymezená ve stavebním povolení.

David Koubovský  z AGS Astra, která stavbu provozuje tvrdí, že firma se snaží neomezovat okolí. "Dodržujeme stavební povolení a zásady ochrany přírody. Výstavba apartmánových bytů je ale již od počátku trnem v oku některým jednotlivcům, i když projekt Anenský dvůr citlivě zapadá do zvoleného místa," tvrdí Koubovský.

Pravidla byla porušena

Pokud firmy získaly v Harrachově stavební povolení po 14. září 2005, mohou hlučnou mechanizaci spouštět pouze ve všedních dnech mezi 08:00 a 17:00. V sobotu a v neděli musejí stroje úplně utichnout.

Pro Anenské údolí se o stavebním povolení rozhodovalo ještě před zářím 2005 a platí zde proto méně přísná pravidla. Na všední dny mezi 08:00 a 17:00 se omezuje pouze provoz nákladních vozidel. Kompresory, motorové pily a další hlučné stroje tak mohou dělníci v Anenském údolí spouštět již v sedm ráno, a pokračovat v činnosti mohou až do sedmé hodiny večerní.

Podle Hendrycha těžké stroje loni i letos začínaly v Anenském údolí s prací  i jindy než v povolený čas. Firma navíc firma neuklízí příjezdovou cestu a během sucha se z ní zdvihají oblaka prachu. "Auta jezdí na stavbu také po komunikaci, kde platí zákaz vjezdu. Kolem stavby stroje orvaly kůru ze stromů a poničily kořeny," upozornil Hendrych.

Prohřešky proti stavebnímu povolení Hendrych nafotil na digitální přístroj se záznamníkem času pořízených snímků. Opakovaně si stěžoval na Stavebním úřadu v Harrachově. Při kontrolách se zjistilo, že firma podmínky stavebního povolení skutečně porušuje. V důsledku toho jí stavební úřad udělil vysokou pokutu, která ovšem zatím nenabyla právní moci.

Hluk vadí i jinde

Problémy s hlukem jsou v rekreačním středisku také na dalších místech. Harrachov totiž leží v sevřeném údolí, kudy se zvuk velmi dobře šíří. "Stačí když ráno začne dělník otloukat kladivem beton z ocelového lešení a probudí půlku města," uvedl vedoucí harrachovského stavebního úřadu Ota Petrák. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám