Hlavní obsah

Výstavba dřevěných domů se loni v ČR zdvojnásobila

– BRNO

V Česku se loni postavilo přibližně 1 500 dřevěných domů, to je zhruba dvakrát více než v roce 2006. Za zvýšeným počtem dřevostaveb je především nástup mladších generací, které se při opatřování vlastního bydlení nebojí netradičních materiálů. Na brněnském stavebním veletrhu to řekl výkonný ředitel Nadace dřevo pro život Jan Řezáč.

Článek

Do vyšší poptávky po dřevostavbách se promítlo rovněž zvýšení sazeb DPH od nového roku, které loni působilo na vyšší poptávku po bydlení obecně. Vliv má také jiný přístup bank.

"Banky zjistily, že dřevostavby jsou úžasně jednoduché," uvedl Řezáč. Stavba dřevěného domu je mnohem rychlejší než zděných staveb a to podle Řezáče pro banky znamená podstatné zmenšení administrativy.

Na jeden rodinný dům se spotřebuje v průměru 65 metrů krychlových kulatiny. "Kdybychom chtěli zvýšit podíl domů na bázi dřeva na celkové výstavbě na 20 procent, v lesích nám k tomu nezbytně nutné dřevo vyroste za necelý týden. A pokud bychom chtěli všechny rodinné domy stavět ze dřeva, lesy nám k tomu dodají dřevo za jeden měsíc," řekl ve středu 23. dubna na tiskové konferenci Jiří Pohloudek z nadace.

Ze dřeva se nyní v Česku staví čtyři až pět procent všech rodinných domů. Například v Německu je podíl dřevěných staveb na rodinných domcích sedm procent, v Bavorsku dokonce až 70 procent, v Rakousku a Švýcarsku deset procent a v USA 60 procent. V Kanadě se dřevostavby podílejí na bydlení až z 80 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejzajímavější dřevostavby loňského roku

V neděli skončil třetí ročník mezinárodního veletrhu Dřevostavby 2008, který kromě prezentace zhruba 132 firem z oboru konstrukcí, stavebnictví a materiálů,...

Soutěž Dřevěný dům 2008 má svého vítěze

Bydlení ve dřevě se stává celosvětovým trendem, protože vychází vstříc modernímu bydlení, a také požadavkům na úsporné využívání obnovitelných zdrojů. Cílem...

Výběr článků

Načítám