Hlavní obsah

Vláda chce zrušit polovinu podpor bydlení

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vláda chce od ledna zrušit zhruba polovinu ze současného počtu programů podpor bydlení, které jsou financovány ze Státního fondu rozvoje bydlení. Vyplývá to z návrhu rozpočtu tohoto fondu na příští rok, který včera ministři schválili z podnětu místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Návrh ale ještě musí podpořit Sněmovna.

Článek

Důvodem je finanční krize fondu. "Museli jsme se rozhodnout dát přednost těm, které mají větší význam pro pomoc při řešení bytové situace," řekl Právu Čunek.

O peníze přijdou i obce

Předně mají být zrušeny až stopadesátitisícové úvěry mladým lidem na rekonstrukce a opravy bytů a domů. Stát tyto výhodné úvěry poskytuje za úrok dvě procenta ročně, takže při nejvyšší půjčce a splatnosti deset let činí měsíční splátka jen 1380 korun. Tyto úvěry, které zavedla od března 2006 Paroubkova vláda, dosud získalo asi 12 000 mladých rodin. Naopak až třísettisícové úvěry na pořízení vlastního bytu či domu či "koupi" družstevního bytu pro mladé lidi mají být i nadále zachovány.

Zrušeny mají být dále dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro nízkopříjmové občany. Dotace činí až 630 000 korun na jeden byt.

Vláda již nepočítá ani s poskytováním úvěrů obcím na opravy a modernizace bytového fondu. Úrok činí tři procenta ročně a úvěr může využít buď obec, nebo i jiný vlastník domu.

Vláda hodlá zrušit také dotace a výhodné úvěry na novou družstevní výstavbu. Tento program, který na konci roku 2005 rovněž prosadila Paroubkova vláda, ale kvůli stanoveným podmínkám v praxi vyvolal jen malý zájem. Stát kvůli tomu dosud finančně podpořil výstavbu jen asi osmi desítek družstevních bytů.

Lidé z paneláků s menší šancí

Oblíbený program Panel, kterým stát dotuje úroky z komerčních úvěrů na rekonstrukce a zateplení panelových domů, dále zůstane zachován. Pro letošní rok vláda ještě chce posílit jeho rozpočet o 2,8 miliardy korun, ale příští rok má zůstat na tento program jen asi jedna miliarda korun. Mnoho zájemců tak nebude uspokojeno. Sníží se i výše dotace - ze čtyř na 2,5 procentního bodu.

"Je to důsledek reformy veřejných financí a potřeby šetřit," řekl k rozhodnutí vlády Právu poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL). Ten nejvíce lituje, že se má zrušit podpora obecních nájemních bytů pro rodiny s nízkými příjmy, kterých využívali i mladí lidé. "Je třeba hledat dodatečné zdroje pro velmi užitečný program Panel a dále pro obce. U programu Panel by mohly pomoci peníze z Evropské unie," řekl Kvapil. Za pozitivní hlavně považuje, že zůstane zachována až třísettisícová půjčka pro mladé.

Které programy mají od ledna skončit

:: půjčky mladým na rekonstrukce a opravy až do 150 000 korun

:: dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro nízkopříjmové občany

:: úvěry obcím na opravy obecního i soukromého bytového fondu

:: dotace a výhodné úvěry na novou družstevní výstavbu

Místopředseda České společnosti pro rozvoj bydlení Josef Vlášek za zvlášť citelné považuje záměr zrušit půjčky pro mladé na rekonstrukce. "Není to dobré, řada bytů a domů rekonstrukci potřebuje jako sůl a mladí nemají peníze na to, aby si bez pomoci státu vylepšili bydlení," zdůraznil Vlášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám