Hlavní obsah

Vinohradskou tržnici v Praze mají zachránit delikatesy

Právo, Stáňa Seďová

Z lukrativní nákupní galerie na Vinohradské třídě se stal opuštěný dům. Jediný prosperující prodejce je ve Vinohradské tržnici Albert.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Ve vinohradském pavilónu zbyla jen kavárna, Albert a pár obchůdků.

Článek

Přesto pronajímatel bez problému platí měsíční miliónové nájemné. Praha 2 tam chce delikatesy. Kavárna, dva obchody s oblečením, sport, parfumerie a galerie. Ostatní nájemci buď své prodejní prostory vyklízejí, nebo už jsou dávno pryč. Už několik let je situace ve Vinohradské tržnici doslova bezútěšná.

„Samozřejmě nám to jako majitelům vadí. Nyní začneme znovu jednat se společností Pavilon, a. s., protože okolnosti, kvůli kterým se nezdařilo minulé jednání, se změnily,“ sdělil Právu starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS).

Už na podzim minulého roku totiž radnice druhé městské části řešila s nájemcem objektu, že by se do vyprázdněných prodejních obchůdků mohli nastěhovat prodejci potravin.

Přímou konkurenci si Albert nepřeje

„Chtěli jsme tam farmářské trhy a pak obchody s delikatesami. Ale Albert, který tady jako jediný funguje, měl ve smlouvě konkurenční doložku, že v pavilónu nesmí prodávat potraviny nikdo jiný. To se po komplikovaných jednáních nyní změnilo, ale pro paní, která měla o prostory na trhy zájem, už bylo pozdě. Takže jsme se nikam nedopracovali,“ vysvětlil Paluska.

„Jsme pro, aby byli v pavilónu obchodníci se zbožím, které by rozšířilo naši nabídku. Kdyby to byla jakási nadstavba našeho sortimentu, řekněme ty delikatesy. Ale na jaře hovořila společnost Pavilon, a. s., o obchodech, jež by nám tvořily přímou konkurenci. Z toho bychom samozřejmě nebyli nadšeni. Od té doby nás nikdo s novou vizí nekontaktoval, ale jsme samozřejmě přístupni jednání,“ řekla Právu Simona Caidlerová, mluvčí společnosti Ahold, pod niž obchodní řetězec Albert patří.

Nyní je tedy pouze na vedení Pavilonu, a. s., aby se dohodlo s městskou částí. Podle Prahy 2 platí téměř miliónové nájemné každý měsíc pravidelně a včas, a navíc se společností, která si Vinohradskou tržnici pronajala zhruba před třemi roky, uzavřela městská část dlouhodobou smlouvu. Převzala ji totiž i s dluhy, jež tam nechala izraelská firma, dřívější nájemce.

Starosta by tam rád viděl také restaurace

„Nemáme pravomoc do toho významně zasahovat. Pavilonu, a. s., jsme tržnici pronajali odhadem na 20 let. Ale podle našich představ by se tam mohly prodávat delikatesy. Lidé by chodili přímo za tím. Vešlo by se sem i několik restaurací najedou,“ představuje si starosta.

Cesta za luxusní tržnicí ovšem nebude jednoduchá. „Ahold nám povolil pouze dočasné uspořádání farmářských trhů. Takže je v podstatě celý koncept k dnešnímu datu odložen. Ale rádi bychom tento úmysl v pavilónu uskutečnili,“ poslal Právu své stanovisko Stanislav Zeman ze společnosti Pavilon, a. s.

Palác Flóra je těžkou konkurencí

Dnes jsou druhé patro a přízemí prázdné a uzavřené. V prvním patře v úrovni Slezské ulice se udržela jedna kavárna a pár obchůdků, přes většinu výloh jsou nalepena oznámení o zrušení prodeje nebo možnosti pronájmu.

„Svou roli sehrála konkurence paláce Flóry, takže obchody s hadříky se do pavilónu určitě vracet nebudou. Problémem je také parkování, které asi nevyřešíme, a pak topení. Kvůli požadavkům památkářů to tam není pořádně zaizolované. V zimě se musí vytápět celá hala, takže jsou tu vysoké náklady na energie. Myslím, že ty se staly malým prodejcům osudnými,“ dodal Paluska.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam kráčí naše bytové družstevnictví

Bývalý dlouholetý předseda Svazu českých a moravských bytových družstev, Ivan Přikryl, varuje před změnami v novém občanském zákoníku, které přinesou...

Nabídkové ceny bytů v létě opět padají

Ceny bytů jdou po cenové stagnaci z letošního jara opět směrem dolů. Začátek prázdnin přinesl podle údajů realitního portálu realitymix.cz cenový pokles ve...

Výběr článků

Načítám