Hlavní obsah

Vimperk plánuje přestavbu za téměř 800 miliónů

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIMPERK

Zámek ve Vimperku by se mohl do několika let proměnit v mezinárodní vzdělávací centrum pro přírodovědce. Počítá s tím záměr, který ve středu představili novinářům zástupci města a správy šumavského národního parku. Přestavba zámku na mezinárodní vzdělávací centrum pro přírodovědce by stála 700 až 800 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Zámek ve Vimperku

Článek

„Záměr správy parku vítáme. Naším společným cílem je, aby se Vimperk stal vedle Českého Krumlova a Prachatic třetí branou Šumavy,“ řekl starosta Vimperku Pavel Dvořák (SNKED). Projektové práce by mohly začít už na jaře příštího roku.

„Je to unikátní projekt v rámci krajů. Jeden z těch největších, který se zde bude odehrávat,“ poznamenal náměstek ředitele správy parku Tomáš Voráček. Na zámku by měly vzniknout přednáškové sály, muzeum, výstavní plochy, kanceláře, restaurace i hotel.

Na nádvořích se pak počítá s řemeslnými dílnami a v přilehlých zahradách s odpočinkovými místy a ojedinělým arboretem. Zámek je státní a provozuje jej Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumavy.

Část prostorů využívá i město. Součástí projektu by tak mělo být zachování a rozšíření muzejní části věnované knihtisku, sklářství a historii regionu. Vlčkova věž, nejstarší část zámku, je využívána pro výstavy a kaple jako obřadní síň.

Město chce co nejlépe využít možnosti prostor

„Máme zájem také o využití zahrad a arkád pro divadelní představení, koncerty a podobné kulturní aktivity,“ uvedl starosta města. Financování projektu by mělo být kombinované. Jeho hlavními zdroji by měly být státní a evropské dotace.

Od července loňského roku je na zámku přístupná expozice s tematikou přírody, která je součástí muzea šumavského národního parku. Z exponátů a stylových dřevěných tabulí se návštěvník dozví, proč jsou nejcennější přírodní lokality zahrnuty do kategorie zvláště chráněných území, jako je národní park nebo Natura 2000.

Interiér expozice je doplněn o řadu atraktivních nabídek. Jejich prostřednictvím se návštěvník seznámí se životem obyvatel v minulém století, s charakterem dřívějšího hospodaření a s některými tradičními řemesly, která již ze Šumavy vymizela.

Na místě dnešního zámku stával původně hrad, jenž vznikl někdy okolo roku 1260. Měl chránit jednu z odboček obchodní Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl a další zboží. Hrad v polovině 16. století získali Rožmberkové, kteří začali s jeho přestavbou na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1948. V roce 1992 přešel areál zámku pod Správu Národního parku a CHKO Šumava.

Reklama

Související články

Zahrady v Kroměříži čekají proměny

Projekt národního centra zahradní kultury má v příštích deseti letech přispět k zásadní obnově a proměně Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Informovala...

Výběr článků

Načítám