Hlavní obsah

Více než třetina Pražanů zvažuje stěhování z metropole

Více než třetina Pražanů (37 procent) připouští, že se časem přestěhuje. Nejčastěji by si lidé vybrali obec (43 procent) či město (18 procent) v blízkosti české metropole. Vyplynulo to z průzkumu agentury DEMA.

Foto: Radek Plavecký, Právo

O přestěhování přemýšlí zhruba každý třetí Pražan. Polovina z nich se chce stěhovat do dvou let.

Článek

Pražané si od stěhování slibují čistší vzduch a to, že budou blíž přírodě. Musí se ale připravit na problémy s dopravou, na horší občanskou vybavenost a na trvalou závislost na Praze, která je mnohdy jedinou příležitostí najít práci a nabízí i nezbytné služby ve zdravotnictví, školství a kultuře. Agentura to uvedla na základě průzkumů, které konfrontovaly představy Pražanů s každodenní realitou lidí ze středočeského města Čelákovice a z obce Zbuzany.

Ředitelka agentury Bohumíra Jozífková označila řadu závěrů z uvedených výzkumů za nelichotivé. "Zatímco lidé, kteří se stěhují z velkoměsta do jeho okolí, si slibují lepší propojení s přírodou, satelitní obec prorůstá do krajiny a zeleně ubývá," uvedla mimo jiné v tiskové zprávě.

Největším lákadlem je menší obec u Prahy

O přestěhování přemýšlí zhruba každý třetí Pražan. Polovina z těch, kteří o tom uvažují, si podle průzkumu umí stanovit konkrétní časový horizont - do dvou let 21 procent, do pěti let 32 procent, zbytek si prý konkrétní termín představit neumí.

Téměř tři čtvrtiny z těch, kteří uvažují o změně bydlení, by nejraději odešly mimo hlavní město, přičemž nejčastějším lákadlem by byla menší obec (43 procent), případně menší město (18 procent) u Prahy. Jinou městskou část by si vybralo 14 procent dotázaných, stejně jako lokalitu ve větší vzdálenosti od Prahy.

Zkušenosti obyvatel Čelákovic a Zbuzan upozorňují podle agentury na komplikace života v sousedství hlavního města. Účastníci průzkumů mezi ně zařazují kromě dopravy také špatnou občanskou vybavenost a infrastrukturu a rovněž věci, které narušují životní prostředí - hluk, prach a úbytek zeleně. Negativem je podle nich také výstavba, která mění ráz krajiny. Pro obyvatele je hlavní město nejdůležitější jako místo, kde řada z nich pracuje. V metropoli má zaměstnání 79 procent obyvatel Zbuzan, v případě Čelákovic je to 46 procent, vyplývá z průzkumů agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám