Hlavní obsah

V Ústí vyroste univerzitní městečko za tři miliardy

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

V roce 2013 by mohl být hotový nový kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, který vzniká z objektu staré Masarykovy nemocnice. Univerzita hlavně musí uspět se žádostmi o peníze z evropských fondů, protože rozlehlé studentské městečko nabízející potřebný komfort spolkne 2,9 miliardy korun.

Článek

Jak rychle bude kampus, ve kterém by mělo najít zázemí kolem 10 000 studentů a více než tisícovka zaměstnanců, dokončen, závisí na tom, kdy se podaří získat peníze. Při své ústecké návštěvě řekl novinářům premiér Mirek Topolánek, že vláda ustoupila od plánu stavbu zaplatit prostřednictvím PPP projektu ze soukromých zdrojů.

Spoléhá se na to, že peníze získá z rozpočtu a evropských fondů. V současnosti univerzita působí ve 12 objektech rozmístěných po celém Ústí.

Podle Topolánka jde o vládní prioritu

Předseda vlády zároveň prohlásil, že projekt má vysokou vládní prioritu. Podle něho strukturálně postižené regiony, jakým je například Ústecký kraj, musí zdejším obyvatelům nabídnout možnost studovat přímo v regionu a pokusit se pak vysokoškolsky vzdělané lidi zde udržet.

Pracují na béčku

"Stavební dělníci nyní pracují na takzvaném pavilónu B, ve kterém bude sídlit fakulta užitého umění a designu. Stavba, za kterou univerzita zaplatí 250 miliónů korun, bude hotova na konci března příštího roku. Po dokončení zde budou učebny, dílny, ateliéry nebo například bufet pro studenty a pedagogy," informovala Právo mluvčí univerzity Jana Šiková.

Od roku 2004 se univerzitě podařilo opravit pavilón D, ve kterém působí fakulta sociálně ekonomická a je zde ústřední knihovna pedagogické fakulty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám