Hlavní obsah

V Praze se otevřela veřejnosti málo známá Loosova vila Na Cihlářce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka do příští středy se mimořádně otevírá návštěvníkům méně známá stavba Adolfa Loose. Milovníci architektury si mohou prohlédnout smíchovskou Winternitzovu vilu v ulici Na Cihlářce mezi 12. a 18. hodinou. Kromě samotného interiéru uvidí také výstavu dvacítky současných českých umělců.

Foto: Profimedia.cz

Winternitzova vila

Článek

Smíchovská vila nese jméno advokáta Josefa Winternitze, který ji nechal postavit. Loos na návrhu vily pracoval s Karlem Lhotou podobně, jako tomu bylo v případě slavnější Müllerovy vily ve Střešovicích, dokončené krátce předtím.

V roce 1943 vilu jejím majitelům zabavili Němci a vzápětí ji prodali Praze. V domě od té doby až do 90. let byla mateřská školka. Koncem 90. let vilu restituovali potomci původního majitele, kteří ji zrekonstruovali.

Stejně jako ve střešovické vile i v té smíchovské Loos uplatnil svůj princip takzvaného raumplanu, tedy odstupňování výšek jednotlivých místností domu podle jejich funkce i symbolického významu. Vila je menší než Müllerova a také interiéry nejsou tak nákladně vybavené, nese však přesný rukopis slavného architekta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám