Hlavní obsah

V Praze má vyrůst 30 tisíc bytů, zatím se staví jen polovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z třiceti tisíc bytů, které mají v Praze vyrůst, je 11000 již vyprodáno, výstavbu dalších 13000 developeři teprve plánují. Zbylých 6000 bytů je stále volných, nabízených k prodeji. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti Ekospol.

Foto: Archiv, Právo

V době současné ekonomické krize je pravděpodobné, že velká část z 13000 plánovaných bytů se v nejbližších letech stavět nebude

Článek

V Praze je v současné době k prodeji více než 6000 volných nových bytů, z nichž je již zhruba polovina ve výstavbě a druhá polovina se ještě stavět nezačala. Největší výběr těchto volných bytů je v Praze 4, 9 a 5.

Letos má být dostavěno celkem 7800 bytů, z nichž stále volných je přes 2000. V příštím roce má být dokončeno 2500 bytů, z nichž polovina stále není prodaná. V Praze 4 je momentálně volných více než 1500 bytů, z čehož většina je v Modřanech. V Praze 9 si zájemci o byt mohou vybírat také z 1500 nových bytů, z toho jich je nejvíce na výběr ve Vysočanech (313 bytů) a Letňanech (299 bytů). Zároveň developeři v městské části Praha 9 plánují výstavbu dalších 4000 bytů.

V Praze 5 je aktuálně volných 1100 bytů, z toho nejvíce ve Stodůlkách (559) a na Zličíně (386) a výstavba dalších 2000 bytů je plánována.

V době současné ekonomické krize je pravděpodobné, že velká část z 13000 plánovaných bytů se v nejbližších letech stavět nebude. Šéf Ekospolu Evžen Korec k tomu říká: „Odhaduji, že až polovina těchto plánovaných projektů zůstane pouze na papíře, což nutně povede k nedostatku nových bytů na trhu a tím k růstu jejich cen.“

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Již dříve pro ČTK uvedl, že k této situaci dojde už možná na podzim, a nejpozději příští rok. Bude to ale záviset na celkové situaci v ekonomice, na míře nezaměstnanosti a růstu mezd. Zatím se ale realitní firmy dál předhánějí v nabídce akčních slev a bonusů. Sleva Ekospolu na některé byty již přesahuje půl miliónu korun. Z dalších stavitelů například Skanska Reality se snaží přilákat klienty na rok bydlení zdarma. Central Group zase nabízí ke každému bytu a domu klíčky od auta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám