Hlavní obsah

V Praze jsou druhé nejdražší byty ze středoevropských metropolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nových bytů v Praze byly loni po Polsku druhé nejvyšší z metropolí zemí takzvané visegrádské čtyřky. Za metr čtvereční se v hlavním městě průměrně platilo 2486 eur, tedy zhruba 59 000 korun. V mimopražských regionech to bylo 1407 eur (kolem 33 000 korun). Druhou příčku obsadilo Česko také z hlediska růstu cen. Vyplývá to z výsledků rozboru bytového trhu, které zveřejnila mezinárodní poradenská společnost King Sturge.

Článek

Nejdražší je z metropolí visegrádské čtyřky polská Varšava, kde se za čtvereční metr loni platilo až 2641 eur (přibližně 63 000 korun). Nejlevněji naopak bylo v maďarské Budapešti, kde stál metr nového bytu 1290 eur, tedy asi 31 000 korun. To je méně než průměrná cena nového bydlení v českých regionech.

Budapešť hlásí za rok 2007 také nejnižší růst cen, které tam rostly jen něco málo nad dvě procenta. Nejvíce se zvýšily v Bratislavě, meziročně až o 24 procent. V Praze loni nové byty zdražily o 16 procent, v českých regionech ale až o 28 procent.

Nejvíce rostou ceny na Slovensku

V letošním roce porostou průměrné ceny bytů v Praze o osm procent, v regionech kolem 15 procent, odhadují realitní odborníci z King Sturge. Nejrychleji prý porostou ceny na Slovensku, v Maďarsku a Polsku nové bydlení podraží jen mírně.

V letošním roce porostou průměrné ceny bytů v Praze o osm procent, v regionech kolem 15 procent, odhadují realitní odborníci z King Sturge. Nejrychleji prý porostou ceny na Slovensku, v Maďarsku a Polsku nové bydlení podraží jen mírně.

Z hlediska prodejů za prvních letošních šest měsíců společnost zaznamenala propad. "Odhadujeme, že došlo k meziročnímu poklesu prodejů nových bytů zhruba o 20 až 25 procent," uvedl analytik King Sturge Ondřej Novotný. Potvrzuje tak čísla, která hlásí developeři.

Ceny nových bytů ve středoevropských metropolích v roce 2007:
Hlavní městoCena za m2 v eurechPrůměrný nárůst cen
Varšava26412,5 %
Praha248616,4 %
Bratislava216529 %
Budapešť12902,1 %

Trh s byty nyní podle odborníka čelí zvyšujícím se cenám stavebních prací a energií, vyšší dani z přidané hodnoty či silné koruně potenciálně odrazující zahraniční investory.

Trh s hypotékami v ČR klesá

Nejpalčivější jsou ale prý zvýšené požadavky bank ohledně záruk při poskytování úvěrů. Přiškrcení půjček v souvislosti se světovou finanční krizí vedlo k tomu, že někteří developeři mají problém získat peníze na financování svých projektů.

Banky začaly podle King Sturge vyžadovat vyšší podíl rezervací, či dokonce prodaných bytů ještě před poskytnutím úvěru. "Nicméně zajištění zhruba 20 procent závazných rezervací, eventuálně prodejů ještě před započetím stavby či krátce po jejím začátku, je dnes pro developery mnohem složitější než kdy předtím," uvedl odborník. Některé developerské projekty proto prý pravděpodobně zůstanou jen na papíře.

Ceny nových bytů ve středoevropských regionech mimo hlavní města v roce 2007:
ZeměCena za m2 v eurechPrůměrný nárůst cen
Polsko23631,9 %
ČR140727,9 %
Slovensko140429,3 %
Maďarsko8911,3 %

O rozkolísanosti bytového trhu svědčí také propad hypoték poskytnutých bankami za první pololetí. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj se hypoteční trh v meziročním srovnání propadl o pětinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám