Hlavní obsah

V Praze 10 možná vyroste pravoslavný chrám

Právo, Hynek Paštěka

V parku v Praze 10 mezi ulicemi Ruská, Nad Primaskou a Pod Rapidem má stát nový pravoslavný chrám, komunitní centrum a sídlo metropolitní rady pravoslavné církve v jedné budově. Lidem v okolí se to nelíbí, vadí jim, že se omezuje jedna z mála zelených ploch v jejich bydlišti.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

V této části parku by měla celá stavba stát.

Článek

Současně upozorňují, že jejich aktivita není namířena proti pravoslavné církvi, v parku však odmítají jakoukoliv zástavbu.

„Zelených ploch je v našem okolí čím dál tím méně. Zástavba je prakticky všechny pohltila. Domu akumulují teplo, ulice nevětrají, což přímo škodí lidskému zdraví. A nyní chtějí ukrojit kus parku, jediného, který tu zbyl. Já jsem se tu narodila, vyrostla tu a teď sleduji, jak mizí poslední volné plochy. Je to smutné,“ řekla Právu Eliška Papežová, která iniciovala a předávala jednu z petic nesouhlasících se stavbou.

Sešlo se pod ní okolo 450 podpisů a Papežová ji odevzdala na magistrátu v listopadu 2009. „Asi bychom jich nasbírali i více, archy mi chodily domů i po odevzdání a někteří lidé se na mne pak obraceli, že by ji také podepsali,“ doplnila Papežová.

Územní plán nahrává výstavbě

Radnice Prahy 10 ovšem upozorňuje, že park o rozloze 17 tisíc metrů čtverečních je v současné době veden v územním plánu tak, že výstavba kulturního či církevního objektu je přípustná i na celém jeho území.

„Změnou územního plánu chceme dosáhnout omezení plochy k možné zástavbě na 2500 metrů čtverečních. V případě výstavby neutrpí velikost ploch k veřejnému užití – ty ubrané výstavbou by byly doplněny novým řešením, které by počítalo i s přetvořením sousedních komunikací a podobně,“ řekl Právu mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Argumentoval také tím, že z celopražského hlediska jde o stavbu celoměstského významu. „V tomto volebním období nicméně radnice o stavbě určitě rozhodovat nebude. Takové zásadní rozhodnutí necháme na novém zastupitelstvu a radě vzešlé z podzimních komunálních voleb,“ dodal.

Stavbou se podle obyvatel sníží hodnota bytů

Podle osobní tajemnice metropolity Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku Naděždy Kostelecké je stavba ve schvalovacím řízení a její začátek se zatím nedá odhadnout.

„Měla by to být dvoupatrová budova, která v žádném případě nepřevýší okolní zástavbu. Financována bude ze zdrojů pravoslavných církví ve světě i u nás. Nesouhlas místních obyvatel chápu, lidé se vždy bouří proto něčemu, co neznají. Zábor parku bude minimální,“ sdělila dále Právu.

Obyvatelům okolních bytů, které jsou v drtivé většině v osobním vlastnictví, se také nelíbí, že nyní mají okna do parku a poté by před nimi měli stavbu. Tím se podle nich sníží hodnota bytů, u některých až o čtvrtinu. Se stavbou kromě nich nesouhlasí také ministerstvo kultury a Národní památkový ústav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám