Hlavní obsah

V Jirkově prodají 1500 obecních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIRKOV

Na 1460 obecních bytů prodají v severočeském Jirkově nájemníkům. Zbylých 737 bytů si město ponechá. Na výstavbu části z nich čerpalo státní dotaci a musí je mít v majetku minimálně deset let, ostatní budou sloužit jako sociální bydlení.

Článek

"Obývají je vesměs starší lidé," řekl novinářům jirkovský místostarosta Jaroslav Cingel.

Radnice už dříve zahájila prodej dalších 932 bytů, jež město bezúplatně převzalo od státního podniku Doly a úpravny Komořany. Kupující platí 600 korun za metr čtvereční obytné plochy, cena je stanovena v zásadách pro prodej bytů.

"Jde o byty s centrálním vytápěním, se samostatnou kotelnou jsou o 100 korun dražší. Stejná cena je navržena i v případě městských bytů. O prodeji rozhodnou zastupitelé 17. září. Očekáváme ale rozsáhlou diskusi, cena se zdá řadě zastupitelů nízká. Pokud se nakonec zvýší, nebude to o žádnou závratnou částku," uvedl Cingel.

Privatizace obecního bytového fondu by měla začít v příštím roce, s prodejem posledních bytů radnice počítá v roce 2010. V první etapě město byty nabídne nájemníkům, v případě nezájmu pak třetím osobám. "Prodej mohou zkomplikovat majetkoprávní vztahy, ne všechny byty a domy jsou na pozemcích patřících městu," doplnil Cingel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám