Hlavní obsah

V Dolních Břežanech otevřeli nový keltský park

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo smetiště a navážek vznikl v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ nový park. Má šest hektarů a o uplynulém víkendu se otevřel místním lidem. Zatím si ho užívají hlavně starousedlíci. Přestože park vznikl také kvůli rozsáhlé výstavbě nových domů a jejich obyvatelům, mnoho nabízených bytů je dosud prázdných.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Park je vybudován v duchu keltské symboliky. Tu představují jak kamenné kvádry, tak dřevěné trámy.

Článek

„Doufám, že až lidé uvidí, co tady je, že se nastěhují,“ řekla Právu Jana Neubergová z kanceláře starosty.

Investorem projektu Dolní Břežany je společnost Centrum Dolní Břežany, s. r. o., kde má pětiprocentní podíl i samotná obec. Ta se rozhodla dát rozsáhlou plochu do pořádku mimo jiné proto, že tady stojí 157 bytů a 21 řadových rodinných domů. Ekonomická krize se ale na zájmu lidí o koupi nemovitosti podepsala. Z internetových stránek projektu lze vyčíst, že řada bytů je zatím prázdných. U rodinných domů, jejichž cena začíná na osmi a půl miliónu bez DPH, je situace ještě horší.

Přitom lokalita Dolních Břežan splňuje jednu z hlavních podmínek, jež rozhodují o koupi bytu – je v blízkosti hromadné dopravy. Tento poznatek vyplývá z průzkumu společnosti Proximity Prague pro developerskou firmu Finep. V Dolních Břežanech jezdí autobusy v pracovní dny po ránu každých deset minut, musejí ale stát stejně jako automobily v kolonách, které tady nejsou nic výjimečného.

Amfiteátr i skatepark

Hlavně z oken rodinných domů je možné se dívat na rozsáhlý pozemek, jehož rekonstrukce vyšla na 75 miliónů korun a trvala necelý rok. Součástí parku, který navazuje na loni otevřené náměstí, jsou tři vodní plochy, dvě dětská hřiště, amfiteátr a skatepark. Mnohamiliónová částka za výstavbu šla hned z několika zdrojů. Část byla hrazena z evropských peněz, část ze soukromých zdrojů a samotná obec Dolní Břežany dala na projekt pět miliónů korun.

Autorem areálu je zahradní architekt Zdeněk Sendler. Ten vnesl do parku trochu mystiky. „Kolem Břežan byla keltská oppida, rozhodl jsem se proto střed parku udělat v tomto duchu,“ uvedl Sendler. Na ploše jsou proto rozmístěné kamenné kvádry, dřevěné trámy a přibýt má také keltský kříž. Proti dalším částem parku je jeho střed ochuzen o stromy, podle slov architekta schválně. „Je v tom skrytá filozofie,“ dodal Sendler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám