Hlavní obsah

U starého Chodova na pražském Jižním Městě může stát mrakodrap

Právo, Petr Janiš

Litochlebské náměstí na Jižním Městě by bylo jen velkým kruhovým objezdem, kdyby zde v lipové aleji nestály dva pomníky padlým v I. a II. světové válce.

Článek

Připomínají mj. tuhé boje o Chodov z května 1945. Plány radnice na zástavbu pozemků a jejich prodej soukromé společnosti narazily na rozhodný odpor místních obyvatel. Veřejnost si petiční akcí vynutila jednání zastupitelstva, to však odmítlo revokovat své předchozí usnesení.

Radnice naopak podle Jiřího Štylera z občanského sdružení Chodov ustupuje developerovi, jímž je společnost Tweelingen s akciemi na neznámé majitele. Výbor pro územní rozvoj Prahy 11 doporučil, aby se v územním plánu změnil koeficient využitelnosti území, a to na nejzazší míru. „Umožnilo by to stavět až do výšky 23 pater,“ uvedl Štyler s tím, že by výška nového centra mohla přesáhnout 70 metrů.

Místní však nevěří slibům, že nový komplex s rozsáhlými kancelářskými plochami bude nižší, chtějí, aby se nestavělo nic, a rádi by zeleň rozšířili. Zastupitelstvo Jižního Města vedené koalicí ODS a ČSSD však takové usnesení v pátek odmítlo. „Jižní Město není dostavěno a je potřeba ho dostavět,“ vyjádřil svůj názor starosta Dalibor Mlejnský (ODS).

Podoba se přizpůsobí požadavkům místních

Způsob, jakým radnice o zástavbě Litochlebského náměstí jedná, i stanovení kupní ceny na pozemky soudním znalcem však vyvolávají u oponentů značné rozpaky. „Rozhodnout by měl nestranný soud,“ poznamenal Štyler. Podle něho neměli zastupitelé, když v lednu schvalovali zadání změny územního plánu a smlouvu o budoucí smlouvě s Tweelingenem, ani důvodovou zprávu. „Nemohli se svobodně rozhodnout,“ řekl Štyler.

Projektový manažer společnosti Tweelingen, která podle kritiků může být blízká radnici, Michal Mezník tvrdí, že konečná podoba se přizpůsobí požadavkům místních. „Už od počátku jsme se jednoznačně vyjadřovali, že zde památník i alej ponecháme,“ uvedl Mezník a slíbil dětské hřiště v sousedství „moderního centra s kompletní vybaveností“.

„Hájení pietního místa a lipové aleje nepotřebuje žádného investora,“ oponovala opoziční zastupitelka Radka Soukupová (Volba pro město). Podle Mlejnského proti již realizované stavbě obchodního centra Chodov také „byla spousta nevole, a přiznejme si, jezdíme sem nakupovat všichni“. Obyvatelé Jižního Města však podle svých slov příliš jiných možností nemají.

Kritici, jichž přišlo v pátek na bouřlivé jednání zastupitelstva přes sto, mají jasno. Za všechny to vyjádřil Štyler: „Vedení radnice nehájí zájmy občanů, ale developerů.“

Reklama

Související témata:

Související články

Vítkov a Parukářku spojí visutá lávka

Komu by se líbilo dostat se z Vítkova na Parukářku a přitom nemuset šplhat do dvou kopců, ten může doufat, že se žižkovské radnici podaří uskutečnit její nový...

Žižkovské nádraží čeká revitalizace

Městská rada na svém zasedání schválila výjimku ze stavební uzávěry na nákladovém nádraží Žižkov. Znamená to, že na části území se může stavět, a to i bez...

Výběr článků

Načítám