Hlavní obsah

U některých pražských radnic nezaparkujete

PRAHA

Některé pražské radnice nemají vyhrazené parkování pro obyvatele, kteří si potřebují na úřadě něco vyřídit. Problém mohou mít například lidé u nuselské a smíchovské radnice. Většina městských částí zřídila vlastní bezplatná parkovací místa, místní obyvatelé parkoviště ale často zneužívají.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Proto některé obvody stání automobilů časově omezily nebo vydávají návštěvníkům povolenky. Návštěvníkům úřadu Prahy 4 nebo svatebčanům nikdo nezaručí, že před radnicí v Nuslích zaparkují. Podle mluvčí Prahy 4 Markéty Aulové ale mají lidé několik možností jak v okolí radnice zaparkovat.

Parkovací povolenky na dvě hodiny

Některé jsou zpoplatněné, některé ne. Ani smíchovská radnice vyhrazená stání nemá, výjimku tvoří místa pro invalidy. Podle mluvčího Prahy 5 Radovana Myslíka mohou lidé využít okolních ulic nebo blízkého nákupního centra.

Naopak bez komplikací by měli zaparkovat řidiči před radnicí Prahy 1, 2, 3, 6 a 14. Musí si ale na úřadě vyzvednout povolenku. Městské obvody se tím snaží zabránit zneužívání parkovišť.

"V první městské části mohou lidé auto odstavit maximálně na dvě hodiny, automobily na vyhrazených místech denně kontrolují městští strážníci," řekl Jakub Vaculín z kanceláře starosty. Žižkovská radnice vydává parkovací povolenky na 90 minut, které je možné prodloužit.

Parkoviště najdete - ale jen někde

Řidičům, kteří povolení nemají, dávají strážníci botičky, jejich auto mohou i nechat odtáhnout. Před holešovickým úřadem v ulici Na Ovčinách fungují návštěvnické zóny placeného stání, řidiči tak zaplatí v automatech za dvě hodiny 40 korun.

Pokud mají trvalé bydliště v Praze 7 a mají parkovací karty, mohou parkovat i v přilehlých ulicích, kde jsou takzvané rezidentní zóny. Vyhrazená parkoviště zavedly také radnice v Praze 11, 12, 13, 15, 16, 17 a 18.

V devátém obvodu mají podzemní parkoviště přímo v budově úřadu. Parkování není nijak omezeno, podle některých mluvčích toho ale místní lidé zneužívají. "Parkoviště stále více zneužívají občané bydlící v blízkosti radnice, podnikatelé a zaměstnanci okolních firem. Zvažujeme zpoplatnění stání po překročení 30 nebo 60 minut," poznamenal mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám