Hlavní obsah

Teplice se chlubí další fontánou

Právo, Karel Otcovský

Zatím teplé babí léto zpříjemňuje od poloviny září obyvatelům a lázeňským hostům Teplic nová fontána. Voda tryská vedle kulturního domu v centru města. Fontánu tvoří zapuštěný bazén o délce 13 metrů překrytý litinovými mřížemi v úrovni okolního terénu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obyvatelé a návštěvníci města si novou fontánu ihned oblíbili.

Článek

Vodní kulisu vytváří 16 trysek s napěněným, nepravidelně pulzujícím proudem vody.

Srdce fontány je umístěno v podzemní šachtě o velikosti téměř 53 m3. Zde je soustředěna veškerá technologie včetně akumulační vodní nádrže o objemu deseti kubíků.

„Náklady na technologické zařízení byly nejvyšší položkou v celkovém rozpočtu akce, který činil asi čtyři milióny korun,“ vyčíslila investici Radka Senftová z kanceláře primátora města.

V pořadí již osmnáctá teplická fontána a její okolí, které nabízí nové posezení, se ihned staly vyhledávaným místem k odpočinku. Primátor Jaroslav Kubera (ODS) si fontánu, při které tryská voda přímo z dlažby, doslova vysnil. Hovořil o ní několik let, na realizaci došlo až letos. „Říkám jí fontána Mokré tričko. Každý kolemjdoucí se v ní může během parných dnů osvěžit, aniž by musel lézt do bazénku,“ přiblížil Kubera přednost nového vodu chrlícího díla.

Stavba fontány začala v červnu s termínem dokončení do 25. srpna. Práce však pozdržel archeologický průzkum.

Při hloubení jámy pro osazení bazénu narazili dělníci na zbytky městských hradeb. Archeologové následně na místě objevili řadu cenností vypovídajících o historii města.

Teplické kašny a fontány budou v provozu do 15. října, potom už budou postupně zazimovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám