Hlavní obsah

Telč zrekonstruovala jezuitskou kolej a je připravena na univerzitu

Právo, Jana Pechová

Renesanční Telč se s největší pravděpodobností stane univerzitním srdcem Vysočiny. Razítkem na pomyslném glejtu se stalo včerejší slavnostní otevření zrekonstruované jezuitské koleje, která je jediným odloučeným pracovištěm brněnské Masarykovy univerzity. A jak naznačil její rektor Petr Fiala, do objektu se rozhodně neinvestovalo kvůli cestám profesorů a studentů z Brna do Telče a zpět.

Foto: Jana Pechová, Právo

Rekonstrukce vrátila někdejší jezuitské koleji řadu původních prvků: obnovila například přízemní arkády do nádvoří.

Článek

Budova z poloviny 17. století je součástí renesančního centra Telče a je jmenovitě zapsána i na Ústředním seznamu kulturních nemovitých památek.

Po josefínských reformách sloužila armádě, ale od konce devatenáctého století slouží opět výchově a vzdělávání. Objekt už léta volal po zásadní rekonstrukci, jejíž finanční náročnost byla pro město nepředstavitelná.

Tvrdým oříškem byla i pro Masarykovu univerzitu. Instituce, která z principu odmítá zřizovat pobočky mimo sídelní Brno, však v případě Telče udělala výjimku. „Potenciál využití místa je obrovský,“ přiznal rektor univerzity Petr Fiala.

Rekonstrukce stála 145 miliónů

Rozsáhlá a zásadní stavební proměna byla zahájena před dvěma roky a stála 145 miliónů korun. Z 85 procent ji uhradily tzv. norské fondy, zbytek dofinancovala univerzita z vlastních zdrojů.

„Byl to největší projekt v grantovém období 2004 až 2009,“ potvrdil velvyslanec Norského království v Česku Jens Eikaas.

Podle kvestora univerzity Ladislava Janíčka probíhaly práce ve dvou etapách.

V jedné šlo o citlivý návrat vlastního areálu k původní architektonické podobě, druhou byla vestavba ubytovacích kapacit v rámci rekonstrukce krovu a střešního opláštění. Obě linie se setkaly ve finále letos v lednu.

Komplexně zmodernizovaný areál s celkovou kapacitou až 600 posluchačů zdobí obnovené dvorní arkády i klenby v přízemí či překrásné prostory sanovaného sklepa. Dílo přitom akceptuje moderní potřeby, takže studentům ani pedagogům nechybí vybavené učebny, posluchárny, knihovna a infocentrum, ale pamatovalo se i na studentskou kavárnu, menzu či bezbariérový přístup.

Denní studium do dvou let

Podle rektora Fialy by nejpozději do dvou let mělo být v Telči zahájeno denní studium. „Určitě tu nechceme pořádat jen konference a rozhodně by nebylo dobré, aby studenti a pedagogové dojížděli z Brna. Doufáme, že vytvoříme skupinu učitelů spjatých s tímto místem, kteří s ním budou ochotni spojit svou profesní a osobní kariéru,“ řekl a doplnil, že i studenti by měli být hlavně z regionu.

Univerzita dokonce chystá speciálně pro telčskou pobočku studijní program Management a správa kulturního dědictví, který už má zažádáno o akreditaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha 6 začala stavět variabilní školku

Městská část Praha 6 v novém rozpočtu schválila 51 miliónů korun na plánovanou školku na Bílé Hoře. V těchto dnech začali dělníci stavět základy budovy, která...

Do privatizace jdou v Praze 3 všechny byty

Žižkovská radnice se rozhodla pod tlakem místních obyvatel dát do privatizace i posledních padesát domů, které prozatím zůstávaly v bytovém fondu.

Výběr článků

Načítám