Hlavní obsah

Tachov chystá největší projekt výstavby domků od roku 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Tachov chystá největší výstavbu rodinných domků od roku 1989. V lokalitě nazývané Třešňovka v severozápadní části Tachova uvolnilo město pozemky na výstavbu 33 rodinných a pěti sedmibytových domů. Výběrovým řízením nyní hledá soukromého investora, který by projekt vybudoval.

Článek

"Jedná se o území s rozlohou přes čtyři hektary, původně na něm byly zahrádkářské kolonie," uvedl starosta města se 12 500 obyvateli Ladislav Macák. Město už má hotový projekt, vše je připraveno pro územní rozhodnutí. Hotová studie přesně zakresluje situaci, uvádí například i budoucí rozmístění ulic.

Podle Macáka jde o největší projekt výstavby po roce 1989. "Od revoluce bylo postaveno zhruba kolem stovky rodinných domů, po roce 1990 také asi 300 bytů," doplnil. Město vlastní kolem 700 až 750 bytů, které si chce dlouhodobě ponechat. Velká část z nich jsou startovací byty pro mladé.

Mezi největší tachovské lokality, kde se domky v posledních letech stavěly, patří část Ve Vilkách. Výstavba tam začala ještě před rokem 1989. Z menších ploch loni radnice uvolnila pozemky pro šest domků, letos pro dalších 11. Nyní připravuje lokalitu Na Stráni. Staví se také ve Vítkově a ostatních osadách spadajících pod Tachov.

Bydlení má přilákat mladé

Vedení města předpokládá, že o bydlení v Třešňovce projeví zájem hlavně mladí lidé a střední generace, kteří mají dobrou šanci získat hypotéku. Stavba domů je prostředkem, jak si chce město mladé udržet, případně je přilákat."

Tachov má sice přirozený přírůstek obyvatel, dlouhodobě jich ale ubývá, ročně o 10 až 20 lidí. Důvodem je to, že odcházejí jinam," uvedl Macák. Tachov zatím dokáže nabídnout jen velmi málo míst vysokoškolákům. Územní plán má připraven až pro 15 000 obyvatel.

Podle Pavla Blumy, vedoucího investičního odboru tachovské radnice, bude letos jednou z největších investic příprava pozemků na výstavbu 11 domků a nové hřiště s osvětlením a umělou trávou. "Musíme vylepšit i možnosti pro volnočasové aktivity, aby tu lidé zůstávali," uvedl Bluma.

Vedení radnice by ve městě rádo vidělo také pobočky vysokých škol. "Konzultační středisko tu má zatím jen elektrofakulta Západočeské univerzity v Plzni. Kvůli nedostatku zájemců tu ale nemůže otevřít třídu," dodal Bluma.

Nabídky developerů do tendru Třešňovka přijímá město do 25. dubna. S investorem uzavře nájemní smlouvu na zřízení staveniště, smlouvu o budoucí kupní smlouvě na prodej pozemků a smlouvu o budoucí darovací smlouvě na darování infrastruktury a komunikace městu. V lokalitě s jižními svahy by se mohlo začít stavět už na podzim, výstavba má být hotova do pěti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám