Hlavní obsah

Stavební úřad dál chystá mrakodrapy na Pankráci

Právo, Karolína Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební úřad Prahy 4 pokračuje v řízení o povolení dvou mrakodrapů na Pankrácké pláni i přes to, že Výbor světového dědictví UNESCO se má ke stavbám vyjádřit až v létě. Pokud by investor získal povolení dříve, než se UNESCO vyjádří, mohou České republice vzniknout miliardové škody spojené s kompenzacemi pro investory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Za rozestavěnými pankráckými Arkádami by měly vyrůst mrakodrapy.

Článek

Přitom už ve čtvrtek začala na úřadě ústní jednání v rámci řízení o umístění staveb dvou mrakodrapů Epoque, která pokračovala i v pátek. Občanská sdružení požadují zastavení řízení, protože UNESCO se bude mrakodrapy zabývat teprve v létě. Před dvěma týdny kvůli Pankráci přijel do Prahy sám šéf světového dědictví UNESCO Francesco Bandarin.

„UNESCO je ve svých vyjádřeních k mrakodrapům spíše kritické a lze očekávat, že jeho postoj bude negativní,“ říkají ve svém stanovisku čtyři občanská sdružení Arnika, Ateliér pro životní prostředí, Občanská iniciativa Pankráce a Pankrácká společnost. Stále hrozí, pokud stavební úřad povolí stavbu před vyjádřením Výboru světového dědictví, že Česká republika bude muset investorům zaplatit milardové odškodné.

Zastavte projekt s mrakodrapy!

„Praha i čtvrtá městská část slibovaly, že mrakodrapy nepovolí, dokud se k nim nevyjádří UNESCO,“ připomíná Martin Skalský z Arniky. „Ředitel ICOMOS International, poradního orgánu UNESCO, Michael Petzet dokonce vyzval primátora Pavla Béma k okamžitému zastavení projektů, neboť mohou poškodit panorama Prahy,“ upozorňuje Skalský.

Situace podle vyjádření Prahy 4 není tak vážná. „Ze závěrů z návštěvy komise organizace UNESCO v ČR aktuálně sankce nehrozí. Zároveň postupy, na kterých sdružení trvají, jsou v rozporu se zákonem a samo jejich uplatnění by mohlo vést k sankcím minimálně vůči městské části,“ uvedla pro Právo mluvčí čtvrté městské části Markéta Aulová.

„Stavební úřad podléhá výlučně platné legislativě. Stanovisko organizace UNESCO není ve stavebním zákonu zahrnuto, a proto stavební úřad nesmí vydání rozhodnutí tímto stanoviskem podmiňovat,“ stojí v tiskovém prohlášení Prahy 4.

Chybí důležité dokumenty

„Podklady pro územní řízení mají ale řadu nedostatků, některé důležité dokumenty zcela chybějí. Domníváme se, že stavební úřad by měl řízení zastavit,“ dodává právník Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí.

Občanská iniciativa Pankráce upozorňuje, že není vyřešeno, kudy budou k mrakodrapům přijíždět uvažované tisíce aut. „Plánované rozšíření magistrály není povoleno a možná nikdy nebude. Po výstavbě dalších budov hrozí dopravní kolaps,“ říká předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce Marie Janoušková.

Proč zastavit řízení

  • Výbor UNESCO se k záměru vyjádří teprve v červenci
  • k zastavení projektů vyzval ICOMOS International
  • se stavbou nesouhlasí Útvar rozvoje města ani Národní památkový ústav
  • investor nedodržel podmínky posouzení EIA
  • není vyřešeno dopravní napojení nových budov
  • investor nepředložil hlukovou a rozptylovou studii
  • v přízemí mělo vzniknout zázemí pro obyvatele, ale nevzniklo

Dokumentace pro územní řízení nezohledňuje řadu závazných podmínek stanovených v procesu posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). Se stavbou nesouhlasí ani Národní památkový ústav.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší budova v Česku získala kolaudaci

Nejvyšší budova v České republice, pražská City Tower, získala kolaudační rozhodnutí, které již nabylo právní moci. Vlastník budovy, developerská společnost...

Výběr článků

Načítám