Hlavní obsah

Stavba škol a veřejných budov zdraží nové projekty

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze stále existují rozsáhlé pozemky, které lákají k masívní bytové výstavbě. Podle starostů městských částí by ale neměli mít developeři do budoucna tak snadné podmínky jako dosud.

Článek

Příkladem může být podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy například skladový areál v Ruzyni, který je v této městské části největší rozvojovou plochou.

„Není to jako zastavění jedné proluky, může tu vyrůst bydlení až pro patnáct tisíc lidí, což ale znamená i výstavbu potřebných škol, školek a další občanské vybavenosti,“ uvedl před časem ve svém příspěvku v rámci Kulatého stolu na Žofínském fóru Chalupa.

Podle jeho slov by u takového projektu neměli rozhodně tyto potřebné stavby platit daňoví poplatníci. „Měl by to zaplatit investor za to, že mu dovolíme stavět byty,“ prohlásil na fóru Chalupa. Výhoda velkých developerských firem je podle něj právě v tom, že umějí připravit kompletní projekty na velkých plochách, které mnohdy patří různým vlastníkům.

Praha 6 není jediná

Chalupa přitom není ani zdaleka jediným starostou v Praze, který by rád viděl alespoň částečné spolufinancování škol a další vybavenosti v rámci velkých projektů. Podobně se už dříve vyslovila například Praha 12, která v následujících letech očekává velký nárůst počtu svých obyvatel díky projektům, jež mají na bytové zóny změnit hned několik původně průmyslových lokalit.

„Developery, kteří u nás chtějí stavět velké projekty, jsme oslovili formou jakési ankety. Jejím cílem je najít společný model financování právě pro školy a podobně,“ řekl Právu tamní zastupitel ČSSD František Adámek, který je i předsedou komise územního rozvoje Prahy 12.

Dohoda musí být zároveň kompromisem

Developeři v tomto případě zřejmě na dohodu s radnicí přistoupí, na Žofínském fóru se ale někteří zástupci velkých rozvojových firem proti návrhu starosty Chalupy poměrně ostře ohradili.

„Spolupráci si představit dovedu, ale rozhodně by to nemělo být tak, že to bude automaticky tak, že školy postaví developer za své peníze,“ reagoval na Chalupův příspěvek šéf Společnosti Ekospol Evžen Korec.

Podle něj by to ani nebylo spravedlivé pro ty, kteří by si v rámci projektu byty koupili. „Určitě by takové zvýšení nákladů v řádech desítek miliónů developer alespoň zčásti promítl do prodejní ceny bytů, školu by ale nakonec využívali i další obyvatelé z oblasti,“ upozornil Korec.

Reálné to podle zástupců dalších developerských společností je až u projektů za miliardu a více. „Pak je možné například dvacet a možná až padesát miliónů korun na stavbu školy v rámci projektu investovat, aniž by se to výrazně dotklo konečné ceny nabízených bytů,“ uvedl ve fóru zástupce další stavební firmy, který se nepředstavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám