Hlavní obsah

Stavba "černé kostky" v Ostravě je opět v ohrožení

Právo, Pavel Karban

Ve velkém ohrožení je už poněkolikáté stavba Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Tentokrát za to může ministerstvo kultury (MK), které chce kvůli úsporám ve státním rozpočtu zrušit usnesení vlády z května letošního roku, kterým se vláda zavázala dát Moravskoslezskému kraji na stavbu knihovny 490 miliónů korun.

Foto: Vizualizace archiv, Právo

„Černá kostka“ ještě zdaleka nestojí, ale k Ostravě už patří. Teď je v ohrožení.

Článek

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) informaci potvrdil s tím, že pokud se tak stane, kraj stavbu knihovny zastaví. „V současné ekonomické situaci nemůže ministerstvo zabezpečit financování tak náročné stavby a je na zvážení orgánů kraje, zda v akci pokračovat bez účasti státního rozpočtu,“ uvedla Renata Slámková z tiskového odboru MK.

Už dříve slíbených 490 miliónů nelze, podle ní, v rámci stanovených výdajů ministerstva na rok 2011 i další léta, zabezpečit.

Stavba Moravskoslezské vědecké knihovny na ulici 28. října, naproti Domu kultury města Ostravy, měla přitom začít nejpozději na podzim příštího roku. Autory projektu tzv. černé kostky jsou architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Původní projekt v hodnotě přes 1,5 mil. korun současná krajská koalice kvůli vysoké finanční náročnosti zavrhla, úspornou variantu pak schválili krajští zastupitelé letos v únoru.

Bez financí MK kraj knihovnu nepostaví

Stavba má stát 1,096 miliardy korun, přičemž 606 miliónů měl dát kraj, zbytek byly finance státu. „Ještě není nic ztraceno, ministerstvo kultury zatím jen zaslalo návrh. Ale je reálné, že to hrozí,“ potvrdil Právu hejtman Palas a dodal, že v případě, že stát nedá kraji na knihovnu slíbené peníze, kraj ji nepostaví. „Měli jsme dobrou vůli stavbu připravit. V této chvíli odkládáme projekt ad acta a budeme pro vědeckou knihovnu hledat náhradní řešení. Jaké řešení to bude, však nevím,“ přiznal. Kraj totiž není schopen ufinancovat stavbu pouze ze svých prostředků.

V nové knihovně měla mít pronajata dvě patra ostravská VŠB. Návrh ministra proto vedení VŠB nepříjemně zaskočil. „Plánovali jsme využít prostor nové vědecké knihovny pro potřebu výuky jazyků, která v současné době probíhá ve velmi nevhodných prostorách na ulici Dr. Malého. Předpokládaly se moderní učebny hodné takové výuky. Toto rozhodnutí je nepříjemné a znamená hledat jiné alternativní cesty řešení tohoto dlouhodobého problému,“ poukázal rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

Mnohem více je z možné změny situace zklamaná ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny Lea Prchalová. „To je opravdu k zbláznění. Je všeobecně známé, že se už nemůžeme nových prostor dočkat a teď přijde takováto zpráva,“ povzdychla si.

„Hledali jsme ho mnoho let, ale kapacitně a funkčně vhodnou budovu jsme nenašli,“ dodala.

Moravskoslezská vědecká knihovna spravuje nyní asi 1,050 miliónu svazků a sklady má na pěti místech v Ostravě odkud denně publikace dováží. Uživatelé nemají volný výběr knih a tísní se, když ve stoje vyhledávají záznamy v počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám