Hlavní obsah

Seidlerovo nábřeží v Ostravě zřejmě brzy změní tvář

Právo, Denisa Telaříková

Několik neúspěšných pokusů má za sebou Ostrava s prodejem lukrativních pozemků na Seidlerově nábřeží v centru města. Ještě předloni za metr čtvereční firmy radnici nabízely 19 tisíc korun. Pak však přišla ekonomická krize a všech devět společností, které o Seidlerovo nábřeží stály, z kontraktu odstoupilo. Nyní se podle ostravského primátora Petr Kajnara (ČSSD) blýská na lepší časy.

Článek

„Krize ustupuje. Důkazem toho je i zájem pražské firmy Nové Zahražany, která je dceřinou společností MS development. Chce pozemky od nás odkoupit za 15,2 miliónu korun. Radní to v úterý na svém jednání odsouhlasili,“ informoval Kajnar s tím, že definitivní rozhodnutí o prodeji pozemků však padne až na zastupitelstvu v září.

V roce 2008 požadovala Ostrava za tyto pozemky, které se nacházejí u řeky Ostravice naproti krajskému soudu, minimálně 2500 korun za metr čtvereční podle tehdejšího znaleckého posudku. Developeři však přišli s nabídkou, která přesáhla tuto cenu skoro osminásobně.

„Jednali jsme se třemi zájemci, jejichž projekty v soutěži byly vyhodnoceny jako nejlepší. S žádnými z nich se nám však nepovedlo dohodnout. Museli jsme proto prodej těchto pozemků pozastavit,“ doplnil primátor. Společnost, která chce nyní na Seidlerově nábřeží postavit polyfunkční energeticky úsporný dům, se o pozemky zajímala již před dvěma lety.

Firma slibuje energetické úspory

Neumístila se však tehdy mezi trojicí nejlepších developerů, kteří přišli s vyšší nabídkou. Podle odborného manažera projektu společnosti MS development Jana Krajči bude energetická náročnost výstavby budovy minimalizována upřednostňováním vhodných materiálů a konstrukčních systémů.

„Využijeme zdivo z nepálených cihel místo tradičních silikátových technologií. Budeme preferovat materiály místní a z blízkého okolí stavby, nebudeme dovážet zdaleka,“ popisoval Krajča. Byty budou mít zasklené zimní zahrady, střecha objektu bude bezodtoková s plochým bazénem.

„Voda z něj se bude využívat pro zeleň, ale také jako užitková voda pro provoz budovy. Větrání všech prostor objektu bude řízené, aby nevznikaly energetické ztráty větráním,“ doplnil manažer projektu.

Pokud zastupitelé prodej schválí, bude záležet jen na společnosti, jestli a za jakou dobu dům postaví. Obyvatelé Ostravy totiž mají důvod být nedůvěřiví: čekají na dostavbu skeletu naproti Domu kultury Vítkovic, kde byla stavba opět přerušena kvůli chybějící elektřině. Nová budova by měla vyrůst i na náměstí E. Beneše v centru města nebo naproti autobusovému nádraží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám