Hlavní obsah

Sčítání lidu, domů a bytů bude v roce 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřady se začínají chystat na sčítání lidí, domů a bytů, které se v České republice uskuteční v roce 2011. Legislativní rada vlády posoudila věcný záměr zákona o sčítání, vypracovaný Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Článek

"Klíčovou otázkou bude ochrana osobních údajů, které občané sčítacím komisařům poskytnou," řekl novinářům šéf legislativní rady Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Věcný záměr zákona předpokládá, že sbírat informace budou moci nejen pracovníci ČSÚ, ale i zaměstnanci pošty. To ale může podle vládních právníků skýtat určitá rizika.

"Například v malé obci pošťačka sebere údaje a během několika minut ví všechny potřebné citlivé údaje o všech v obci. Samozřejmě to potom řádně zalepí do obálky a řádně pošle tam, kam to poslat má," uvedl Svoboda.

Sčítání se částečně odehraje přes internet. Statistici předpokládají, že v roce 2011 bude mít přístup k počítačové síti už zhruba polovina domácností v ČR.

Sčítání lidu, domů a bytů se opakuje každých deset let. Na území naší republiky se koná pravidelně od roku 1869.

Reklama

Výběr článků

Načítám