Hlavní obsah

Rozpočet na opravy panelových domů by se mohl zvýšit o tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o tři miliardy korun by se mohl zvýšit rozpočet programu Panel na opravy a modernizace panelových domů. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) totiž usiluje, aby letošní rozpočet tohoto programu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) byl navýšen na celkových 4,5 miliardy korun, řekl ředitel odboru bytové politiky MMR Pavel Rakouš.

Foto: Lukáš Táborský archiv firem Paramo a Folprecht Brno, Právo

Vláda pro letošní rok fondu na programy Panel schválila 1,5 miliardy korun, což je zhruba třetina.

Článek

"Návrh na změnu rozpočtu je nyní v připomínkovém řízení mezi členy vlády a očekává se jeho projednání na konci června," uvedl Rakouš.

Vláda bude jednat také o změnách podmínek při udělování dotací na opravy panelových domů. Tento bod měl kabinet na programu již minulé pondělí, na žádost ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka ale bod z projednávání stáhl.

Ministr podle Rakoušova sdělení z minulého týdne navrhuje, aby nařízení vlády obsahovalo výčet prací, podle kterých se bude orientovat výše přiznané podpory. Na minimální úrovni rekonstrukčních prací by stát poskytoval podporu ve výši dvou procent. Širší rozsah opravy umožní získat žadateli podporu 2,5 procenta. Až čtyřmi procenty budou potom podpořeni ti, kteří se rozhodnou ke komplexní opravě panelového domu.

Vláda pro letošní rok fondu na programy Panel schválila 1,5 miliardy korun, tedy zhruba třetinu loňské částky. Fond ale nyní usiluje o navýšení rozpočtu programu nejméně o dvě miliardy korun. Nejasnosti kolem výše částky určené na podpory oprav panelových domů již letos způsobily, že SFRB začal žádosti o podporu přijímat až začátkem dubna. Zároveň snížil výši podpory ze čtyř na dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám