Hlavní obsah

Rozhledna Chlum na Plzeňsku znovu otevřena, Krkavec marně vyhlíží kupce

Právo, Ivan Blažek

Známá rozhledna na plzeňském Chlumu je od soboty 15. května opět přístupná veřejnosti. To neméně slavná vyhlídka na nedalekém kopci Krkavec takové štěstí nemá – její zprovoznění je v nedohlednu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Krkavec čeká na kupce i na opravu.

Článek

Rozhledna na Chlumu, která je v soukromých rukách, byla po celý loňský rok uzavřená. „Původní nájemce ukončil činnost a majitel hledal nového. Nakonec se jím stali bolevečtí turisté, smlouvu máme na dobu neurčitou,“ řekl Právu Lukáš Ptáček z Klubu českých turistů. Chlum bude zatím otevřený o víkendech. „Od poloviny června jej možná zprovozníme i ve všední dny odpoledne,“ dodal Ptáček.

Chcete mě?

Kdysi oblíbená vyhlídková věž na Krkavci patří společnosti GES – Electronics, která o jejím zprovoznění sama neuvažuje, už několik let se ji ale snaží prodat. Naposledy se o to marně pokoušela renomovaná realitní kancelář Pubec.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Krkavec čeká na kupce i na opravu.

Cena zchátralé kamenné rozhledny s naopak nově zrekonstruovaným sousedním objektem napřed činila sedmnáct miliónů, pak klesla na čtrnáct. „Cena byla nastavena rozumně, ale teď prostě není doba na koupi takovéto nemovitosti,“ sdělil makléř zmíněné kanceláře Petr Otte. „Poptávka byla velice malá, žádný vážný zájemce se neobjevil,“ řekl Otte.

Vlastníci hledají kupce dál. „Sami rozhlednu nezprovozníme,“ sdělila ředitelka firmy Andrea Svěcená. Nutná oprava věže by stála kolem dvou miliónů korun. „Na to nemáme peníze,“ dodala Svěcená. Turisté v tomto případě dávají od rozhledny ruce pryč. „To jsou pro nás naprosto nereálné částky,“ podotkl Ptáček. Krkavec má navíc jednu nevýhodu. „Na Chlum je to z Plzně kousíček, lidé tam běžně chodí na procházky, kdežto na Krkavec je to už poměrně daleko.“

Šumava i Alpy

Památkově chráněná rozhledna stojí na 416 metrů vysokém Chlumu od roku 1926, vrch Krkavec je o 88 metrů vyšší a stavba na něm o čtvrt století starší. „Z Chlumu je za dobrého počasí vidět i vrcholky Šumavy a Českého lesa,“ upozornil Ptáček. O Krkavci pamětníci tvrdí, že z něj lze dohlédnout až do Alp.

Foto: Petr Eret , ČTK

Chlum je od 15. května opět přístupný veřejnosti.

Na Chlumu stávala turistická chata, která vzala za své před deseti lety, Krkavec na desítky let zabrali vojáci a vedle něj vyrostl televizní vysílač.

Plzeňské rozhledny v číslech

Chlum

nadm. výška 416

nadm. výška 416 výška věže 25

nadm. výška 416 výška věže 25 výška ochozu 21,8

nadm. výška 416 výška věže 25 výška ochozu 21,8 počet schodů 121

rok výstavby 1926

Krkavec 

nadm. výška 504

nadm. výška 504 výška věže 18,2

nadm. výška 504 výška věže 18,2 výška ochozu 16

nadm. výška 504 výška věže 18,2 výška ochozu 16 počet schodů 98

rok výstavby 1901

Reklama

Související témata:

Související články

Rekonstrukce Mánesa se posune o rok

Rekonstrukce známého pražského domu Mánes se odkládá pravděpodobně na příští rok. Nadace českého výtvarného umění chtěla opravy funkcionalistické stavby...

Výběr článků

Načítám